пʼятниця, 25 жовтня 2019 16:15

Собаки знайшли давнє поховання

Собаки знайшли давнє поховання
Собаки можуть допомагати археологам при розкопках Фото: vokrugsveta.ua

Собаки допомогли археологам виявити поховання, якому 3 тис. років. Метод використання чотирилапих друзів називають менш руйнівним за традиційний.

Тварини успішно винюхували поховання в стародавньому городищі гірського масиву Велебіт у Хорватії. Могильники являли собою округлі споруди діаметром близько 5 м із кам'яними стінами. Всередині знаходились рештки та чисельні артефакти, повідомляє Вокруг Света.

"Собачі носи не припускаються помилок", - каже археолог Ведрана Главаш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли тварину, яка охороняла вхід до храму

Жінка використовує собак на археологічних об'єктах із 2015-го. Тоді бельгійські та німецькі вівчарки виявили всі поховання, хоча людські останки, пов'язані з ними артефакти та ґрунт були вилучені. Ділянка також піддавався впливу природніх явищ. Потім Главаш випустила собак у районі, де, як вона підозрювала, могли бути виявлені нові поховання. За допомогою тварин вдалося знайти ще 6 стародавніх могил.

Як собак-пастухів вівчарок знали ще в Європі у період середньовіччя. В окрему породу їх виведуть лише наприкінці XIX ст. у Німеччині.

Прабатьки всіх німецьких вівчарок - Поллукс і Прима вийшли з розплідника Вахсмута, який мав у той час одну з кращих "псарень" у Тюрингії. Від цієї пари було 18 відомих нащадків - переможців виставок і змагань.

Зараз ви читаєте новину «Собаки знайшли давнє поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі