вівторок, 10 вересня 2019 17:13

Показали зачинателів популярної породи собак
8

Німецьку вівчарку вивели в окрему породу в кінці XIX ст.
Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA
Макс фон Штефаніц разом із собакою Хорандом фон Графратом
Німецьку вівчарку вивели в окрему породу в кінці XIX ст.
Німецьку вівчарку вивели в окрему породу в кінці XIX ст.
Німецьку вівчарку вивели в окрему породу в кінці XIX ст.

Як собак-пастухів вівчарок знали ще в Європі у період середньовіччя. В окрему породу їх виведуть лише в кінці XIX ст. у Німеччині.

Прабатьки всіх німецьких вівчарок - Поллукс та Прима вийшли з розплідника Вахсмута, який мав в той час одну з кращих "псарень" в Тюрингії. Від цієї пари було 18 відомих нащадків - переможців виставок і змагань, пишуть Хроніки Прекрасної Епохи.

Поллукс був великим собакою зонарно-сірого забарвлення. Своїм виглядом він нагадував вовка. Прима була також великою і міцно складеною.

Незабаром вівчарки Вахсмута вийшли за межі Тюрингії і власники Вюртемберзьких собак почали схрещувати їх з нащадками Поллукса та Прими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацгвардійці з вівчарками почали патрулювати вулиці

Молодий офіцер Макс Еміль Фрідріх фон Штефаніц після скандального одруження на акторці придбав затишний маєток і оселився там зі своєю сім'єю і найближчим другом пастухом - Артуром Мейером. Прогулюючись по території невеликої виставки в місті Карлсруе, побачили собаку, що вразила їх своєю досконалістю. Вони дізналися, що пса звуть Гектор фон Ліркенхайн. Штефаніц давно мріяв про собаку, яка могла б послужити орієнтиром в типі для всієї породи і створити надійний фундамент для подальшої племінної роботи.

Він купив Гектора, а двома місяцями пізніше, давши йому нову кличку - Хоранд фон Графрат, реєструє в створеній ним племінній книзі німецької вівчарки під № 1. Так Хоранд фон Графрат став першим, офіційно зареєстрованим представником нової породи.

Тим часом в Німеччині зменшувалася кількість пасовищ, і німецька вівчарка поступово втрачала своє призначення, як пастуша собака. Штефаніц вважав за необхідне знайти для неї іншу область застосування. У той час вівчарка ще не використовувалася в поліції і армії, і Штефаніц почав проводити роботу в цьому напрямку. Почав дарувати собак їх представникам. Організовував змагання з дресирування з видачею спеціальних призів з різних видів служб.

Із залученням поліції стали проводити обов'язкову перевірку на послух всіх німецьких вівчарок. Незабаром і армія, і поліція визнали німецьку вівчарку абсолютно придатною для службового використання. З 1901 року, почалося її широке застосування в органах громадської безпеки.

16 грудня 1891 року за ініціативою графа Гана і гера Ріхельманна, вперше організовано товариство любителів німецької вівчарки під назвою "Філакс" і затверджений перший стандарт на породу.

Зараз ви читаєте новину «Показали зачинателів популярної породи собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі