вівторок, 02 липня 2019 13:16

Що відомо історикам про Володимира Вернадського

Що відомо історикам про Володимира Вернадського
Академіка Володимира Вернадського лякало українське національне відродження Фото: galinfo.com.ua

Володимир Вернадський негативно ставився до щонайменших спроб здобуття української незалежності. Захищав цілісність Росії. Успіхи української державності, котрих він не міг не бачити, жахали його.

Міф про українство Володимира Вернадського давно живе самостійним життям, він закріплений у свідомості пересічного сучасного українця. Існує ще один міф про аполітичність Вернадського, його незаангажованість, нейтральність щодо будь-якої з ворогуючих у політичному конфлікті 1917-1921-х сторін. Насправді це не відповідало дійсності, - зазначив історик Ігор Гирич для порталу Історична Правда.

Ставлення науковця до України конкретизовано у його щоденнику. Він вказує на велику внутрішню потребу розібратися в складних і швидкоплинних перипетіях національного відродження. Більшість записів свідчать про несподіваність для вченого посталої української проблеми. Володимир Вернадський не сприймав шлях на усамостійнення України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили комікс із видатними українцями

Життєві обставини витіснили його, вже добре обрусілого українця, із милого йому Петербурга. У мовній і культурній ситуації в Україні вчений орієнтувався досить кепсько. Його навіть турбує поширення української мови спілкування у суспільстві через власну російськомовність. Себе Вернадський ідентифікував із тими українцями, які вважали російську мову (та й культуру) рідною так, як ірландці англійську. Але водночас чітко усвідомлювали свою нетотожність із великоросами.

Спроби Центральної Ради запровадити діловодство українською мовою він разом із іншими полтавськими обивателями кваліфікував як "насильственную украинизацию".

Уявлення Володимира Вернадського про тогочасний український національно-визвольний рух були туманними. Майже нічого не знав про діяльність і значення для модерної України такої ключової постаті, як Володимир Антонович. Нічого конкретного Володимир Вернадський не знав про діяльність Наукового товариства імені Тараса Шевченка. Й не хотів знати.

Його лякало, що російські державники денікінської доби в Україні не зможуть контролювати освіту і спрямовувати її в російське річище. За гетьмана Павла Скоропадського учений відмовився "сделаться украинским гражданином". Таке рішення випливало із політичного усвідомлення себе росіянином.

Він творив Українську академію наук як галузку РАН, а отримав, не бажаючи цього, "шовинистический результат". Володимир Вернадський перейшов дорогу близьким за світоглядом людям, зробивши мимовільну, неусвідомлену шкоду російській державній ідеї.

"Від російського берега він відплив, а до українського не пристав", - констатує історик.

25 червня Нацбанк представив банкноту номіналом 1000 грн. Запровадять із 25 жовтня.

Розміром більша за інші купюри. Має блакитний колір. За дизай­ном наслідує оновлені банкноти 20, 100 і 500 грн. На лицьовому боці — портрет науковця Володимира Вернадського. На зворотному — будівля президії Національної академії наук України.

"Вернадський зробив багато для України як філософ, природознавець, засновник геохімії, біохімії, радіогеології. Був одним із засновників і першим президентом Української академії наук 1918-го", — каже голова Нац­банку Яків Смолій, 58 років.

Зараз ви читаєте новину «Що відомо історикам про Володимира Вернадського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі