вівторок, 01 жовтня 2013 16:08

Що давні китайці знали про Римську імперію?

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Території Вей 262 року
Території Вей 262 року

У 3 столітті китайці об'їхали весь відомий на той момент світ й дісталися навіть до Римської імперії.

Автор твору "Вейлюе" ("Коротка історія держави Вей" ) Юй Хуань так писав про це історичному знайомстві :

"У цій країні (Римській імперії) більше чотирьохсот невеликих міст і селищ. Вона простягається на кілька тисяч мало не у всіх напрямках. У правителя є своя столиця (Рим), розташована поблизу гирла річки (Тібру). Зовнішні стіни міста складені з каменю.

Там ростуть сосна, кипарис, софора, катальпа, бамбук, очерет, тополя, верба, зонтичне дерево і всілякі трави. Люди вирощують п'ять злаків (рис, клейке і неклейке просо, пшеницю, боби) та розводять коней, мулів, віслюків, верблюдів і шовкопрядів. Вони володіють дивним чаклунством: можуть викинути вогонь з рота, зв'язати себе і потім звільнитися, а також з великою майстерністю жонглювати дюжиною куль .

У цій країни немає постійного правителя. Коли в результаті незвичайних явищ трапляються лиха, вони безцеремонно прибирають його і саджають на трон якусь доброчесну людину, а старий правитель не сміє виявляти образу.

Прості люди високі, доброчесні, немов китайці, з тією лише різницею, що носять одяг в стилі " ху " (за західною модою). Вони кажуть, що колись жили в Китаї, але залишили його.

Їм завжди хотілося торгувати з Китаєм, але Аньси (Парфія), заздрячи їхньому можливому прибутку, не дозволяє пройти (через свої землі в Китай)".

Китайці вважали Піднебесну єдиною державою на землі, а всіх інших - або підданими імператора, або бунтівниками. Тому настільки позитивний відгук про римлян є більше, ніж дивним. Втім, у ті часи Китай розпався на три держави (Вей була найпівнічнішою країною), тому все було можливо. Далі йде опис певних римських товарів:

"У цій країні виробляють вісон. Ще карбують золоті та срібні монети. Один золотий дорівнює десяти срібнякам .

У них є прекрасна парчева тканина, яку, так кажуть, виготовляють з пуху "водяних овець" . Вона називається "Хайсу" (єгипетською). Там є шість домашніх тварин, що, як кажуть, вийшли з води.

Кажуть, що не тільки овеча вовна, а й кора дерев, а також шовк з диких коконів йдуть на виготовлення парчі, циновок, килимів, тканого одягу й завісок. Всі вони гарної якості і більш яскравих кольорів, ніж у країнах Хайдун ("На схід від моря") .

Крім того, вони отримують вигоду з китайського шовку. Його набувають, розплітають і роблять прекрасні шовкові дамасти в стилі "ху" . Ось чому ця країна торгує з Аньсі через середину моря. Морська вода гірка, її не можна пити, тому мало хто наважується подорожувати в Китай".

Зараз ви читаєте новину «Що давні китайці знали про Римську імперію?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі