середа, 03 січня 2018 04:21

Сніг із пір'я, свічки, холодна зброя - 380 років тому відкрився перший стаціонарний театр

Сніг із пір'я, свічки, холодна зброя - 380 років тому відкрився перший стаціонарний театр
Брама театру "Схаубург" або "Амстердамського міського театру". Фото: Вікіпедія

3 січня 1638 року на березі амстердамского канала Кейзерсграхт відкрили "Схаубург" або "Амстердамський міський театр" - перший постійний театр Голландії. До цього країні не було театральних будівель. Мандрівні актори виступали на міських площах чи тимчасово прилаштованих під театр приміщеннях.

На місці майбутнього театру в дерев'яному будинку працювала перша Нідерландська академія митця Самуїла Костера. Там проводили платні лекції на латині, уроки живопису та акторської майстерності. Члени Академії, аби зібрати кошти на будівництво театру, виступали щодня з п'єсами на міських площах, в будинках знаті. Решту грошей доклала міська влада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кривава графиня Баторі записувала тортури над своїми 650 жертвами в щоденник

Будувати театр замовили відомому на той час архітектору Якобу ван Кампене (1596-1657). Він і дав назву театру – "Схаубург" - що означає: дивитися на місто, споглядати місто. Потім схаубургами називали усі театри Голландії. За основу взяв італійський театр Олімпіко у Віченці – він мав напівкруглу сцену і такі ж овальний глядацький зал. Театр був невеликим – усього на 1400 місць. Будівництво тривало з квітня 1637 по 18 січня 1639 року. Витратили понад 30 тис. гульденів – за ті гроші можна було купити великий маєток. Ван Кампене застосував новітні театральні механізми – важель, що підіймає і опускає сценічну штору. Архітектор так спроектував вікна та отвори у даху, що протягом дня на сцену падали прямі сонячні промені. А над глядацьким залом повісили велику мідну таріль із сотнями свічок.

3 січня на відкритті театру показали трагедію "Гейсбрехт Амстердамский". Його написав спеціально для "Схаубургу" класик голландської літератури Йоста ван ден Вондела. Тоді театр був ще не добудований – бракувало оздоби на стінах, підсвічники із свічками позичили в церквах. Знаті довелося сидіти на неструганих лавах – крісла не були готові. Актори у виставі про лицаря Гейсберехта, засновника Амстердаму, використали спецефекти – пір'я як сніг, вогонь свічок, музику та справжні, а не бутафорські обладунки та зброю. На той час це був новаторський підхід.

Театр проіснував більше 120 років. В 1772 році під час вистави від свічки загорілася сценічна штора. Театр повністю згорів, загинуло 18 людей.

Зараз ви читаєте новину «Сніг із пір'я, свічки, холодна зброя - 380 років тому відкрився перший стаціонарний театр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі