середа, 28 червня 2023 06:16

"Сирота стояв на трибуні майже всю ніч" - як приймали Конституцію України

"Сирота стояв на трибуні майже всю ніч" - як приймали Конституцію України
Історичними попередниками Конституції України вважаються "Руська Правда" Ярослава Мудрого, Конституція гетьмана Пилипа Орлика, Конституції УНР, Української держави і УРСР Фото: wikipedia

Сьогодні відзначають День Конституції України. Основний закон держави прийняли у 1996 році в залі Верховної Ради.

Події передувало важке 24-годинне безперервне засідання. Врешті, після безсонної ночі, "за" проголосували 315 народних депутатів, 36 - проти.

"Текст розроблявся багатьма людьми. Кажуть: "батьки" Конституції. Ми, хто брав участь у творенні Конституції, вважаємо батьком Конституції Михайла Сироту, який вів роботу Конституційної комісії, він стояв на трибуні майже всю ніч. Цей текст, який ми проголосували, був відпрацьований на основі тексту, прийнятого у першому читанні. У ньому було понад дві тисячі поправок. Основу напрацьовували десятки фахівців. До складу Конституційної комісії входили найкращі фахівці з конституційного права. Ми намагалися максимально не пошкодити текст, прилаштувати його до потреб суспільства, враховували політичні речі, йдучи на якісь поступки", - згадував політик і один з авторів тексту Конституції Віктор Мусіяка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців не читали Конституцію - результати опитування

Попри те, що Україна останньою з усіх пострадянських країн прийняла Конституцію, міжнародна спільнота назвала її однією з найдемократичніших у світі.

Вона встановила, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, а носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в країні є народ. Гарантувала основні права і свободи людини і громадянина, право приватної власності, затверджувала державну символіку, статус української мови як єдиної державної. Визначала основні повноваження органів державної влади.

Декларацію про державний суверенітет України прийняла Верховна Рада УРСР 16 липня 1990-го. До цього документ обговорювали на XXVIII з'їзді Комуністичної партії України, де приняли відповідну резолюцію. Декларація заклала основу для побудови незалежної України.

За кожне положення декларації проходили словесні бої у сесійній залі парламенту. Проте події, які сколихнули Радянський Союз, вказували на невідворотність змін. Комуністи, які складали більшість у Раді, пішли на поступки демократичним силам.

Декларація стала підвалиною до прийняття Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «"Сирота стояв на трибуні майже всю ніч" - як приймали Конституцію України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі