понеділок, 08 квітня 2019 08:22

Шевченка арештували за ідею лідерства українців серед слов'ян

Шевченка арештували за ідею лідерства українців серед слов'ян
Ілля Рєпін. Портрет Тараса Шевченка Фото: visitua.info

За наказом київського цивільного губернатора Івана Фундуклея на паромній переправі через Дніпро із села Седнева до Києва 8 квітня 1847 року заарештували поета Тараса Шевченка. Арештували як члена Кирило-Мефодіївського братства. На його зібраннях обговорювали можливість співдружності слов'янських держав на чолі з Україною.

Просидівши в київській тюрмі тільки одну ніч, Шевченко в супроводі офіцера місцевої поліції й озброєного жандарма вирушив до Петербурга в Петропавлівську фортецю. В дорозі почував себе добре, до нього гарно ставилися. Слідчі Третього відділу імператорської канцелярії щодня допитують арештантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший "Кобзар" коштував один срібний карбованець

Після цього допиту поету на три тижні дали спокій. У одиночних камерах було чисто, видно було вулиці з заґратованих вікон, добре годували. Почав писати поезію і побутові балади на складеному в 1/16 тонкому аркуші поштового паперу. Усього склав 13 віршів: "Не кидай матері", "Мені однаково, чи буду", "Ой, одна я, одна", "За байраком байрак", "Чого ти ходиш на могилу?", "Ой, три шляхи широкії", "Мені однаково…".

28 травня граф Олексій Орлов подав царю Миколі І доповідь про "Украйно-Славянское общество", як вони називали Кирило-Мефодіївське товариство. Ніякого суду не було. Головним керівником Товариства було визнано Миколу Гулака. Його на трирічний термін було ув'язнено у Шліссельбурзькій фортеці. Микола Костомаров перебував в ув'язненні один рік. Шевченка покарали найжорстокіше. Його відіслали служити рядовым в Оренбурзський корпус с правом вислуги.

30 квітня 1840 року петербурзький цензор Петро Корсаков підписав квиток на видачу "Кобзаря" Тараса Шевченка з друкарні Є. Фішера. Це день виходу в світ першого твору Кобзаря.

Зараз ви читаєте новину «Шевченка арештували за ідею лідерства українців серед слов'ян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі