четвер, 10 жовтня 2013 17:26

Ще учнем Михайло Грушевський подарував батькові нарис історії Росії

Ще учнем Михайло Грушевський подарував батькові нарис історії Росії
Фото: ukrlit.vn.ua

Поглянути на видатного історика, "батька української нації" і голови Центральної Ради Михайла Грушевського як на звичайну людину пропонує доктор історичних наук Леонід Зашкільняк. Зокрема, на формування особистості Грушевського вплинуло його оточення в дитинстві. Про це Леонід Зашкільняк сказав в ефірі програми "Історична правда".

"Грушевський у дитячі та юнацькі роки був людиною доволі замкнутою, - пояснив історик. - Переживав, мріяв, виливав свої думки в слова. В Центральному Державному історичному архіві у місті Києві я у фонді Грушевського знайшов невеличкий записник, який йому на День народження подарували батьки. В ньому у шість років він вже писав цілі описи якихось природних явищ. Це прослідковується через інші епізоди його дитячого життя. Якось він подарував батькові на його День Народження, ще будучи школяром, нарис з історії Росії до династії Романових. Книжки були його найкращими друзями, можливо, навіть більше, ніж родина".

Завдяки такій любові до науки і книжок, національне усвідомлення у М ихайло Грушевського відбулося порівняно рано. Тим більше це виглядає незвичайним тому, що сам майбутній історик Україну відвідував не часто.

"У своєму гімназійному щоденнику він викладав свої думки. Для нас важливі два питання, які Грушевський ставив перед собою: хто я і звідки? Його думки звертаються до України, хоча він там практично не жив. Народився в Холмі, жив у Владикавказі, а вчився у Тифлісі. Лише кілька разів виїжджав на батьківщину батьків. Судячи зі щодеників, на нього велике враження справили місцева природа і люди, яких він вважає українцями. Він емоційно співчутливо ставиться до українців. Шлях історика, який він обирає наприкінці навчання в гімназії, безперечно пов'язаний з його патріотичними вподобаннями. У щоденнику він написав приблизно таке: "Я хочу бути хлопцем, який стоїть на чолі громади", - додав Леонід Зашкільняк.

Зараз ви читаєте новину «Ще учнем Михайло Грушевський подарував батькові нарис історії Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі