середа, 17 червня 2020 16:50

Розшифрували таємничі малюнки на камені, яким 2 тис. років

Учені розшифрували малюнок на вулканічному камені, знайденому неподалік мексиканського міста Коліма. Він виявився давньою картою земель Мезоамерики.

Базальт, що нині перебуває у приватній власності, з'явився у місцевості тисячі років тому. Тоді відбулося виверження вулкана Фуего-де-Коліма. Близько 2 тис. років тому він привернув увагу місцевих жителів, які й вирізали карту, повідомляє Національний інститут атропології і історії Мексики.

Автор: inah.gob.mx
  У Мексиці знайшли давню карту місцевості, вирізьблену на базальтовому камені
У Мексиці знайшли давню карту місцевості, вирізьблену на базальтовому камені

Фахівці зазначають, що карта має топографічні, географічні та навіть популяційні маркери. Під час виготовлення давні люди використали 3 методи гравіювання. Поліровані фрагменти символізували ландшафт, кругові порожнини - населені пункти, а довгі лінії - водні артерії. До висновків дійшли, порівнявши знахідку з іншими подібними петрогліфами регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розшифрували цінну реліквію християн

Перевірку карти здійснив археолог Рафаель Руїс. Він підкреслив, що деякі її фрагменти відповідають географічному ландшафту південного схилу вулкана.

"Без сумніву, ці "кам'яні карти" допомагали полегшити управління земельними ресурсами. Крім того, вони зберігали та передавали знання від одного покоління до іншого,тоді, коли на території Коліми не існувало писемності", - вважає Руїс.

Археологи зазначають, що петрогліф вирізали в період 200 р. до н.е. - 200 р. н.е. Власник ділянки віднині мусить берегти знахідку відповідно до державного законодавства.

Учені частково розшифрували стелу майя, якій 2 тис. років. Артефакт свідчить про зародження ранньої писемності культури, що домінувала в південній частині Мексики і частині Центральної Америки. Стелу 87 виявили у вересні 2018-го в археологічному парку Такалік-Абадж на південному заході Гватемали. Її вирізано з натурального каменю.

Зараз ви читаєте новину «Розшифрували таємничі малюнки на камені, яким 2 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі