четвер, 31 травня 2018 18:13

Розповіли про людину, яка змінила життя Любомира Гузара

Розповіли про людину, яка змінила життя Любомира Гузара
В молодості Любомир Гузар спілкувався з митрополитом Йосифом Сліпим Фото: "Духовна велич Львова"

Сьогодні минають перші роковини смерті Блаженнішого Любомира Гузара. Він був продовжувачем життєвого кредо митрополита Йосифа Сліпого "бути собою". Додав до нього ще "бути людиною".

"Для того, щоб охарактеризувати діяльність Блаженнішого Любомира як предстоятеля УГКЦ, ми мусимо повернутися до обставин того, як він став Главою церкви. Не таємниця, що саме його Патріарх Йосиф Сліпий бачив своїм наступником", - розповідає кандидат історичних наук очільник Інституту історії церкви та кафедри церковної історії Українського католицького університету Олег Турій у своєму інтерв'ю виданню Risu.

"Ще за життя Йосиф Сліпий довірив отцю Любомиру кілька важливих справ, зокрема – продовження ідеї митрополита Шептицького про відродження східного благочестя, студійського монашества. У своєму "Завіщанні" розбудову монастиря "Студіон" в Кастельґандольфо біля Риму він згадує серед найважливіших пріоритетів свої праці після пережитих років неволі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік без Любомира Гузара: "Мені болить, що так поволі йдемо вперед"

А очолити монастир мав Любомир Гузар, якого Йосиф Сліпий запросив із Америки. Своє пастирське служіння він розпочинав як звичайний священик, викладач-науковець, що віщувало Гузару досить типову кар'єру, одначе Гузар прийняв в монастирі чернечий постриг:

"Ми не знаємо точно, наскільки цей крок був ініціативою самого отця Гузара, але не маємо сумніву, що свою роль тут відіграло пророче бачення Патріарха Йосифа"


Греко-католицькі віряни зі всієї України сьогодні відзначають перші роковини із дня смерті Блаженнішого Любомира Гузара. Патріарх УГКЦ був не лише духовним лідером греко-католицьких вірян, а й наставником для релігійних людей. Помер Любомир Гузар у віці 85 років.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про людину, яка змінила життя Любомира Гузара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі