середа, 20 червня 2018 13:40

Розпочався собор за автокефалію української церкви

Розпочався собор за автокефалію української церкви
1918 року православні виступили за автокефалію. Фото: galinfo.com.ua

Всеукраїнський церковний собор розпочався у Києві 20 червня 1918 року.

Організатором виступила Православна церковна рада - тимчасовий керівний органо Української православної церкви. Вона була за автокефалію української церкви від Москви, повідомляє "Галінфо".

Вперше ідею апеляцію до арбітражу Константинополя при врегулюванні питання статусу православної церкви в Україні висловили 1917 року. Уряд ідею апеляції не підтримав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автокефальна церква проголосила патріархат

Собор виступив за створення незалежної від московського патріархату української церкви. У січні робота Собору була перервана через наступ більшовиків на Київ.

Церковна рада наголошувала на українізації парафій та богослужінь. Перша Служба Божа українською мовою в Миколаївському соборі на Печерську відбулася 9 травня 1919 року. 10 липня почалися україномовні богослужіння в Софії Київській.

Війна з Росією стала можлива тому, що в Україні діяв її пропагандист – православна церква Московського патріархату. Про це предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет розповів "Українській правді".

Зараз ви читаєте новину «Розпочався собор за автокефалію української церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі