середа, 26 травня 2021 08:20

Розпочався бій за Донецький аеропорт

Розпочався бій за Донецький аеропорт
Спроби встановлення контролю над Донецьким аеропортом сепаратисти почали 17 квітня 2014-го. Автор: reurters.com

Перший бій за Донецький міжнародний аеропорт імені Сергія Прокоф'єва розпочався 26 травня 2014-го. Оборона тривала 242 дні.

У захопленій Донецькій обласній раді 7 квітня 2014-го терористи проголосили створення Донецької народної республіки. Спроби встановлення контролю над Донецьким аеропортом сепаратисти почали за 10 днів. До летовища прибули від 70 до 200 проросійських активістів. Це були члени ветеранських організацій, цивільні, російські найманці. 6 травня робота летовища припинялася через загрозу безпеці польотів.

В перший день боїв опівдні на летовище аеропорту з вертольотів Мі-8 висадився десант українських спецпризначенців. Шість груп зайняли периметр і диспетчерські вежі. Су-25 обстріляв Новий термінал з гармати, потім Мі-24 також обстріляли його з гармат. Зі сторони Донецька завдали удару некерованими ракетами. Частина бойовиків на даху потрапила під удар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші постріли на сході України: 7 років тому почалася війна - фото і відео

Удари української авіації спричинили паніку серед бойовиків, вони почали відступ з терміналу до міста. Один з КамАЗів був обстріляний силами бойовиків батальйону "Восток" з блокпосту в районі розв'язки. Третину нападників знищили.

Ввечері почався дощ і інтенсивність бою стихла. Проросійські сили практично покинули Новий термінал і почалася його зачистка.

За весь період боїв за аеропорт загинули 98 українських бійців - за даними Міноборони. Поранені — майже 440. Терористи мали приблизно 800 людей загиблими і майже 2 тис. поранених.

Українські солдати тримали оборону аеропорту до 21 січня 2015-го. Відійшли після підриву опор терміналів. За останні два дні загинули 58 "кіборгів".

29 травня 2014-го поблизу Слов'янська на Донеччині проросійські бойовики збили з ПЗРК гелікоптер Мі-8МТ (борт "16") Національної гвардії України. Трагедія сталася біля гори Карачун, коли гелікоптер, на борту якого перебував генерал-майор Сергій Кульчицький, збирався повертався на базу після розвантаження харчових продуктів на 4-й блокпост та проведення ротації особового складу.

Зараз ви читаєте новину «Розпочався бій за Донецький аеропорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі