субота, 24 квітня 2021 01:13

Розкрили секрет тривалого збереження морських продуктів у давнину

Розкрили секрет тривалого збереження морських продуктів у давнину
У давнину люди рано навчились консервувати устриць. Фото: pexels.com

Морських молюсків навчились консервувати у IV ст.

До такого висновку прийшли вчені, коли виявили багато уламків раковин тварин на місці стародавніх поселень в пустелі Негев в південному Леванті, повідомляє Journal of Archaeological Science.

У римсько-візантійському Середземномор'ї вживали багато молюсків. Але вони швидко псувалися. Люди мали вигадати спосіб зберігати їх під час перевезення.

Археологи дослідили нещодавно виявлені уламки раковин молюсків на стоянках в пустелі Негев. Вони розташовані далеко від моря. Знахідки дають багато інформації для вивчення інфраструктури міжнародних торгових маршрутів.

У поселеннях виявили 669 уламків. 479 походили з Середземного моря, 144 - з Нілу, 46 - з Червоного моря. 418 зразків отримали з візантійських шарів, а 237 належать до ранньоісламського періоду.

Торговцям знадобилося б кілька днів, щоб доставити їх з моря. Тоді їх почали консервувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли великий арсенал давньої зброї

Пліній Старший писав, що римській еліті поставляли устриць з Неаполітанської затоки, Британії і Дарданелл.

Фермер виявив гробницю бронзового чи мідного віку на півострові Дингл в ірландському графстві Керрі. На знахідку чоловік натрапив, виконуючи земельні роботи. Зачепив та перевернув велику кам'яну плиту, під якою виявилася укріплена камінням камера.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили секрет тривалого збереження морських продуктів у давнину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі