середа, 24 липня 2013 16:17

Розкопали найдавнішу в США європейську фортецю

Розкопали найдавнішу в США європейську фортецю
Фото: nytimes.com

Археологи розкопали залишки форту, найдавнішого побудованого європейцями в районы Аппалычів. Сліди укріпленого поселення іспанців були знайдені в окрузі Моргантон в Північній Кароліні, повідомляє New York Times.

Через роки пошуків археологам з Тулейнского університету та Warren Wilson College вдалося виявити сліди захисного рову та інші залишки форту Сан Хуан. Відкриття було зроблене за 8 км на північ від Моргантона. Раніше передбачалося, що в цьому місці могло знаходитися індіанське поселення, відоме під назвою Йоара. У ході розкопок дослідники виявили фрагменти амуніції та залишки жител, які нагадують ті, що будували іспанці. За допомогою спеціальних інструментів вчені виявили, що рів захищав територію площею 20 на 30 м. Ширина рову становила 3,6 м, а глибина - 1,8 м.

Іспанці побудували свій форт в глибині американського континенту - в 480 км від берега. Зараз в цьому місці знаходиться національний парк Грейт-Смокі-Маунтінс. Це був перший і найбільш укріплений з шести фортів, побудованих членами експедиції.

Згідно з історичними джерелами, на цей берег висаджувалися дві експедиції під командуванням Хуана Пардо в 1566-1568 рр. Дослідники вважають, що іспанці прибули сюди на 20 років раніше, ніж команда англійця Уолтера Релі.

У 1584 року Релі послав експедицію для дослідження території в Америці вздовж річки Роанок і назвав її Віргінія на честь королеви-діви (зараз ця територія в Північній Кароліні). У 1585-1586 роках робилися спроби створення першої колонії в цій місцевості, в 1587 році зусилля увінчалися успіхом. У літературі створена в 1587 році колонія відома як Пропала колонія. Пізніше в 1607 році у Вірджинії було засновано поселення Джеймстаун, а в 1620 році англійці висадилися в районі Плімутського каменю.

Основною метою Хуана Пардо було намітити місце для дороги, яка вестиме до срібних копалень в Мексиці. Однак у той час ніхто не уявляв, наскільки далеко один від одного знаходяться два регіони. Хуан Пардо прийняв Аппалачі за гори в центральній Мексиці.

Форт був спалений індіанцями. Всі солдати в гарнізоні (150 осіб) були вбиті. Хуану Пардо вдалося врятуватися. Пізніше він повернувся до Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали найдавнішу в США європейську фортецю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі