понеділок, 21 лютого 2022 08:21

"Різанина Граціані": військові фотографувалися із відрізаними головами ефіопів

"Різанина Граціані": військові фотографувалися із відрізаними головами ефіопів
Маршала Рудольфо Граціані проголосили віце-королем та генерал-губернатором ефіопськох колонії. Фото: Kirillos_nel_Gheb

В Ефіопії 21 лютого 1937-го фашисти-італійці вбили 19 200 людей, що становить 20% населення Аддіс-Абеби. Криваву репресію назвали "Різаниною Граціані".

3 жовтня 1935-го без оголошення війни італійська армія увійшла до Ефіопії і провела авіа бомбардування міста Адуа. Ефіопія оголосила Італії війну, африканську країну ніхто не підтримав. Ліга Націй всього лиш наклала на Італію обмежені санкції. За рік італійці окупували Ефіопію і Сомалі, створивши з них так звану Італійську Східну Африку.

Основною метою завоювання Ефіопії була економічна експлуатація країни. Нова влада реквізувала врожаї, забирала майно на потреби армії, почала видобуток корисних копалин та використовувала місцевих як дешеву робочу силу. Італійський король Віктор Еммануїл III проголошений імператором Ефіопії. Маршал Рудольфо Граціані - віце-королем та генерал-губернатором колонії. Керував із міста Аддіс-Абеби – центру провінції Шоа. Там найчастіше придушували заворушення повсталих ефіопів.

Граціані не довіряв місцевим, остерігався партизанів. Проте вирішив відсвяткувати день народження принца Неаполя 19 лютого 1937-го і особисто роздати милостиню бідним біля підніжжя резиденції уряду. Про плани окупантів дізналися два молодих ефіопа Абраха Дебох та Могус Асгедом. Вони недавно в підпільному партизанському русі і ненавиділи італійців за їхні расистські погляди. Вирішили вбити Граціані і його заступників. Асгедом роздобув десяток гранат у солдата ефіопського опору. Перед тим, як залишити свій будинок Абраха Дебох проштрикнув італійський прапор багнетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кривава різанина: іспанці вигнали євреїв з країни

Офіційна церемонія зустрічі віце-короля з народом почалася опівдні. Граціані виступає із промовою та розпочав роздачу обіцяної милостині ченцям та біднякам. Абраха та Могус стали за кілька метрів від Граціані і почали кидати гранати, заховані в сумці. Вдалося кинути 10 гранат і втекти. Постраждали бідняки, військові та високопоставлені генерали, один втратив ногу. Одна граната вибухнула поруч з Рудольфо Граціані, він знепритомнів. З тіла вийняли 365 осколків, його врятували. Дав наказ помститися ефіопам.

Італійці того ж дня створили військовий трибунал. Представники фашистської партії "Чорні сорочки" під керівництвом Гвідо Кортезе озброїлися і вийшли на вулицю. Пішли мститися і італійські військові та поліцейські.

Три дні італійці вбивали ефіопів кинджалами та палицями під крики "Дуче! Дуче!". та "Civiltà Italiana!". Будинки обливали бензином та підпалювали. Дехто навіть позував для фотографії на трупах своїх жертв, або з відрізаною головою. Нападники на короля Абраха і Могус сховалися в стародавньому монастирі Дебре Лібанос. Коли це стало відомим військовим, Граціані наказав: "Покарайте всіх ченців без різниці на сан. Підтверджую словами – повна ліквідація".

Згідно з записами фашистів 297 ченців та 23 миряни розстріляно. Інші джерела оцінюють кількість загиблих від 1500 до 2000 людей. Граціані написав італійському вождю Беніто Муссоліні: "Монастир закритий остаточно".

Криваву репресію назвали "різаниною Граціані", останній отримав прізвисько "М'ясник з Аддіс-Абеби". Лише у грудні того ж року Граціані усунений з посади. Багато з тих, кому вдалося втекти з Аддіс-Абеби, виїхали в ліси і приєднатися до рухів опору. Було вбито 19 200 людей, що становить 20% населення Аддіс-Абеби.

У місті Броди на Львівщині 1 травня 1943-го нацисти знищили 9 тис євреїв у гетто. В Бродах створили перший юденрат. "Єврейська рада" - колаборатський орган самоуправління у єврейських гетто під час нацистської окупації. До повноважень юденрату входило забезпечення господарського життя і порядку в гетто. Перша депортація єврейського населення з Бродів до Белжеця відбулася 19 вересня 1942 року.

Зараз ви читаєте новину «"Різанина Граціані": військові фотографувалися із відрізаними головами ефіопів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі