пʼятниця, 01 листопада 2013 18:54

Римські акведуки оцифрують за допомогою робота

Римські акведуки оцифрують за допомогою робота
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Італійські археологи приступили до складання першої сучасної карти римських акведуків, дані про які не оновлювалися з 1925 року, пише Times Live.

Для складання сучасної карти археологи з групи "Підземний Рим" вперше почали застосовувати лазерні далекоміри й GPS -приймачі. На основі отриманих даних планується скласти тривимірну карту акведуків, що враховує їх складну геометрію.

Для проникнення в складні ділянки археологи збираються використовувати робота, оснащеного шістьма колесами, а на його платформі встановлені відеокамери й далекоміри. Останні дозволяють скласти тривимірну модель приміщення взагалі без участі людини.

З 312 року до нашої ери по 226 рік нашої ери в Римі було побудовано 11 акведуків. Їхня загальна довжина сягала майже півтисячі кілометрів, а довжина найбільш портяжного, Aqua Marcia, дорівнювала 91 кілометру. Більшість з них були підземними. Водоводи поставляли в місто більше мільйона літрів на день. У 6 столітті вестготи спеціально зруйнували водопостачання , що допомогло їм захопити місто.

Відтоді і аж до 9 століття акведуки не функціонували. Перші роботи з відновлення системи акведуків почалися папою Адріаном I в 8 столітт , проте найбільшого прогресу вдалося досягти значно пізніше, в 17 столітті, коли в Римі була побудована мережа публічних фонтанів. Найбільш відомий акведук, Aqua Virgo, закінчується фонтаном Треві.

Зараз ви читаєте новину «Римські акведуки оцифрують за допомогою робота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі