середа, 29 серпня 2018 14:23

Рештки диктатора викопають з алеї героїв і перепоховають

Рештки диктатора викопають з алеї героїв і перепоховають
Родичам Франко дали 10 діб на перепоховання. Фото: narod.hr

Рада міністрів Іспанії 24 серпня ухвалила декрет про перепоховання останків диктатора Франсиско Франко.

Родичам іспанського лідера дали 15 днів на добровільну ексгумацію. Якщо вони відмовляться від неї, декрет передадуть на затвердження парламенту. У разі позитивного рішення парламентарів родичам Франко дадуть ще 10 днів на визначення нового місця поховання, повідомляє El Pais.

Після закінчення цього терміну уряд сам буде вирішувати, де відбудеться перепоховання, сказала віце-прем'єр Кармен Кальво.

Вона вважає, що могила Франко в Пантеоні полеглих у Мадриді символізує відсутність поваги держави до жертв його режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото подій, які призвели до Другої світової війни

У червні, невдовзі після призначення, прем'єр Іспанії Педро Санчес назвав перепоховання Франко неминучим. Родичі диктатора заперечували проти перепоховання.

Генералісимус Франсиско Франко очолив військовий переворот 1936 року. Виступив проти лівого уряду республіканців. Переворот призвів до громадянської війни між республіканцями і націоналістами. Після перемоги у війні Франко здобув повний контроль над країною. Встановив авторитарний режим.

У період Другої світової війни франкістська Іспанія тримала нейтралітет. На допомогу нацистам надіслали одну "Блакитну дивізію". Після війни Франко надав притулок багатьом нацистським злочинцям.

З 1950-х років економічні реформи, ініційовані урядом Франко, призвели до іспанського "економічного дива". Репресії проти політичних супротивників режиму Франко тривали до самої його смерті 1975 року.

30 жовтня 1936 року в Німеччині було створено "Легіон Кондор" — з'єднання військової авіації нацистської Німеччини, підрозділ Люфтваффе, який був відряджений для підтримки іспанських націоналістів під проводом Франсиско Франко.

Зараз ви читаєте новину «Рештки диктатора викопають з алеї героїв і перепоховають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі