четвер, 17 вересня 2020 09:30

Провели мітинг за легалізацію церкви

Провели мітинг за легалізацію церкви
17 вересня 1989 року у Львові провели похід за легалізацію УГКЦ та живий ланцюг на згадку, коли польська окупація була змінена радянською Фото: facebook.com/memorial.ukraine/

Похід за легалізацію Української греко-католицької церкви провели у Львові 17 вересня 1989 року. Також мешканці і гості міста вшанували пам'ять жертв сталінського терору та анексій.

Того числа комуністична влада планувала відзначити 50-ту річницю "возз'єднання Західної України з Радянською". Усі обкоми партії мали організувати святкові урочистості у великих містах. Утім, мешканці та гості Львова взяли дійство в свої руки.

Розпочалася велика маніфестація за легалізацію УГКЦ, що перебувала у підпіллі з 1946 року. О 10:00 ранку 38 священників розпочали божу службу. Незабаром зачитали звернення до генсека ЦК КПРС Михайла Горбачова з вимогою легалізувати церкву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правив службу сидячи: в музеї показали Євангеліє, жезл і посуд митрополита Шептицького

Після цього мирна демонстрація рушила до площі Святого Юра. Люди тримали національні прапори і плакати із написами "Легалізацію греко-католицької церкви в Україні", "17 вересня - День окупації совітами Західної України", "17 вересня - День трауру" тощо. В акції брали участь 150 - 300 тис. українців.

Увечері люди на вулицях і в будинках запалили свічки у пам'ять за загиблими від радянських репресій 1939 року і вперше сформували "живий ланцюг". Священники провели молебень. Ні комуністична влада, ні міліція, ні навіть армія, яку пригнали до околиць міста, не змогли зупинити дійство.

8 березня 1946 року у соборі Св. Юра у Львові розпочався контрольований Кремлем Львівський уніатський церковний собор.

На ньому під тиском комуністичного режиму ухвалили рішення про ліквідацію Брестської церковної унії, розрив з УГКЦ з Ватиканом і об'єднання з Російською православною церквою. Головою собору призначили Гавриїла Костельника. Органи НКДБ у квітні 1945 року призначили його адміністратором Львівської архієпархії.

Зараз ви читаєте новину «Провели мітинг за легалізацію церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі