понеділок, 24 червня 2019 11:34

Призовників розстріляли за запізнення до військомату

Призовників розстріляли за запізнення до військомату
Хрест поставили на могилі розстріляних призовників у селищі Камень-Каширський на Волині Фото: visnyk.lutsk.ua

Біля Камінь-Каширського на Волині розстріляли 16 призовників 24 червня 1941-го. Чоловіки на кілька годин запізнилися до військкомату.

Очевидцем подій був мешканець Каменя-Каширського Павло Кривдик. Він разом із братом випасав худобу неподалік лісу. Тоді побачили 2 машини з військовими і цивільними. Останніх поставили обличчям до лісу, повідомляє Вісник Луцька.

"Від страху ми з братом заповзли у рівчак. Крайній зліва чоловік зробив 2 кроки убік і намагався втекти, але куля наздогнала його. Коли розстріл закінчили, тіла полили з каністри бензином і кинули факел. Здійнялося високе полум'я, повалив густий білий дим і неприємно запахло горілим людським тілом. Ще підтягнули до купи й кинули у вогонь того, що лежав збоку І поїхали. Ми ще трохи полежали і вийшли. Я близько туди не підходив, страшно було" – згадував Павло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Померла, не витримавши холоду: розповіли трагічну історію ув'язненої селянської родини

Ще один очевидець подій і житель села Никанор Боденчук заховався у канаву, дочекався, поки всі поїхали, і став витягати з багаття тіла, щоб можна було хоч когось впізнати. Згодом чоловіка розкуркулили і відправили до Сибіру.

Під вечір на те місце знову при­їхала машина з військовими. Із ними було 2 цивільні, яких змусили копати могилу й кидати до неї трупи. Їх теж розстріляли і кинули туди. Солдати засипали яму і розрівняли землю, щоб нічого не було видно.

Невдовзі після розправи над новобранцями до Камінь-Каширського увійшли німці. Наказали насипати могилу і установити хрест із написом "загинули від рук комуністів".

Масові страти політичних в'язнів у в'язницях Львова провели агенти НКВС і тюремні співробітники 24 червня 1941-го. Підставою для страт слугував наказ народного комісара внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії. Тоді у 3-х в'язницях розстріляли 1808 людей.

22 червня 1941-го розпочалась німецько-радянська війна. У керівництві СРСР прийняли рішення про евакуацію тюремних в'язнів. Проте з цим виникали значні проблеми - не вистачало транспорту. Також голі й босі, заслаблі в'язні не могли швидко й довго пересуватися.

Зараз ви читаєте новину «Призовників розстріляли за запізнення до військомату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі