вівторок, 10 квітня 2018 08:20

Президентське подружжя загинуло миттєво

Президентське подружжя загинуло миттєво
Фото 96 пасажирів літака Ту-154. Фото: https://espreso.tv

10 квітня 2010 року неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний" зазнав катастрофи літак Ту-154, на якому перебували президент Республіки Польща Лех Качинський з дружиною та члени вищого керівництва Польщі. Усі 88 пасажирів та 8 членів екіпажу літака загинули. Польська делегація летіла в Катинь для участі в меморіальних заходах, присвячених 70 роковинам розстрілів енкаведистами польських військових у 1940 році.

Літак Ту-154М здійснював рейс з Варшави до Смоленська. Під час заходу на посадку в складних метеорологічних умовах за нез'ясованих обставин опустився на критично малу висоту (нижче рівня злітно-посадкової смуги). Зачепив лівим крилом березу на висоті 4 метри від рівня землі і розбився на відстані 350—500 м від початку посадкової смуги аеродрому Смоленськ-Північний. Екіпаж до останніх секунд життя боровся за врятування пасажирів та літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На уламках літака Качинського виявили сліди тротилу - ЗМІ

Розглядаються всі версії: збій навігаційного обладнання, помилка екіпажу, несприятливі погодні умови, технічні несправності літака, операція російських спецслужб, а також їх комбінації. Авіадиспетчери Білорусі попереджали про несприятливі умови для посадки у Смоленську і пропонували приземлитися у Мінську, але екіпаж все-таки вирішив сідати у Смоленську.

На борту літака був президент Польщі Лех Качинський разом зі своєю дружиною, голова Національного банку Польщі Славомир Скшипек, заступник міністра закордонних справ Анджей Кремер, керівник Інституту Національної пам'яті Януш Куртика, екс-президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський, голова Генерального штабу Польщі Францішек Ґонґор та багато інших урядовців. Всього загинуло 96 осіб.

5 серпня 2014 року суд Варшави виніс рішення, згідно з яким Польща відновить розслідування катастрофи літака Ту-154 під Смоленськом. Торік польська прокуратура перекваліфікувала звинувачення на адресу російських диспетчерів на вежі "Смоленськ-Північний" з "несвідомого" на "свідоме" доведення ними екіпажу президентського літака Ту-154М до авіакатастрофи. Розслідування триває і досі.

Президентське подружжя Леха та Марію Качиньських перепоховали у краківському королівському замку у Вавелі у листопаді 2016-го після ексгумації. Церемонія мала закритий характер, у ній взяли участь найближчі родичі екс-президента та його дружини.

Зараз ви читаєте новину «Президентське подружжя загинуло миттєво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі