неділя, 14 січня 2024 10:55

Президенти США, України і РФ зробили спільну заяву

Президенти США, України і РФ зробили спільну заяву
Президенти Леонід Кравчук, Борис Єльцин та Білл Клінтон зробили спільну заяву щодо ядерної зброї в Україні. Фото: Getty Images

14 січня 1994-го в Москві оприлюднили спільну заяву президентів України, США та РФ щодо вивезення з України стратегічної ядерної зброї. Заява фіксувала міжнародні зобов'язання України отримати без'ядерний статус попри спротив парламенту.

"Три президенти дійшли рішення про вжиття одночасних дій щодо вивезення ядерних боєзарядів з України і надання компенсації Україні у формі тепловидільних збірок для атомних електростанцій. Для започаткування процесу надання компенсації Україні Росія надасть Україні протягом десяти місяців тепловидільні збірки для АЕС, що міститимуть 100 т низькозбагаченого урану. У той же термін принаймні 200 ядерних боєзарядів ракет РС-18 (СС-19) і РС-22 (СС-24) будуть перевезені з України до Росії для розукомплектування", – йшлося у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони погодилося знищити частину військових літаків

Також президенти Білл Клінтон та Борис Єльцин проінформували президента України Леоніда Кравчука, що США і Росія готові надати Україні гарантії безпеки та грошову допомогу. Наголосили, що зміна кордонів може бути здійснена тільки мирним шляхом за взаємною згодою. Підтвердили зобов'язання утримуватися від використання сили проти її територіальної цілісності та політичної незалежності, не чинити економічного тиску.

Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України 24 жовтня 1991-го. Країна відмовилась від арсеналу, який був за розмірами третім у світі. На той момент мала 176 міжконтинентальних балістичних ракет і стратегічні ядерні бомбардувальники. У відповідній заяві проголошувалося, що наявність на території України ядерної зброї колишнього СРСР тимчасова.

Зараз ви читаєте новину «Президенти США, України і РФ зробили спільну заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі