четвер, 05 грудня 2019 10:41

Міноборони погодилось знищити частину військових літаків

Міноборони погодилось знищити частину військових літаків
Україна погодилась знищити всю стратегічну авіацію Фото: from-ua.com

Представники оборонних відомств України та США 5 грудня 1998-го підписали угоду про ліквідацію 44 важких ядерних бомбардувальників і 1 тис. крилатих ракет Х-55 у Києві. Поряд із усім ядерним арсеналом, Україна позбулася і стратегічної авіації.

Влада пояснювала, що утримувати законсервовані стратегічні апарати було занадто дорого, не вистачало пального. Крім того, їх наявність не вписувалась у без'ядерний статус держави.

Вирішення питання щодо долі літаків розглядали за декілька років у двох варіантах: продати Росії чи передати в обмін на ресурси або ж знищити. Спробу продати літаки здійснили у 1995 році. Україна запропонувала Росії 10 бомбардувальників Ту-160 ціною $ 25 млн за кожен, але росіяни відмовились, запропонувавши значно меншу суму. Тоді їх вирішили ліквідувати.

До процедури приступили у 1998-му. Літаки розпилювали важкою будівельною технікою. Кошти на ліквідацію виділяли США за програмою Міноборони Нанна-Лугара. Та діяла в країні з 1993 року. Україна повинна була отримати від США на потреби ядерного роззброєння близько $ 350 млн. В цілому, на розпил одного літака йшло близько $ 1 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Україна позбулася ядерної зброї - добірка фото

У 2000-му Україна передала Росії 8 вцілілих бомбардувальників Ту-160 і 3 Ту-95 за списання боргу по закупівлях газу. Решту знищили, окрім одного літака. Останній бомбардувальник Ту-22М3 розрізали біля Полтави 27 січня 2006 року.

Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України 24 жовтня 1991-го. Країна відмовилась від арсеналу, який був за розмірами третім у світі. На той момент мала 176 міжконтинентальних балістичних ракет і стратегічні ядерні бомбардувальники. У відповідній заяві проголошувалося, що наявність на території України ядерної зброї колишнього СРСР тимчасова.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони погодилось знищити частину військових літаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі