субота, 19 серпня 2017 08:58

Преображення Господнє: походження та історія свята

Преображення Господнє: походження та історія свята
Християнське свято Преображення святкують з IV сторіччя. Фото: Рафаель

19 серпня православні та греко-католики святкують Преображення Ісуса Христа.

Згідно з Євангеліями, у цей день Христос завів апостолів Петра, Якова й Івана на гору Фавор і преобразився перед ними. Обличчя Ісуса засяяло, одяг став білим. З'явилися старозавітні пророки Ілія та Мойсей, що говорили з Христом про його смерть. У кінці присутніх осінила світла хмара, з якої почувся голос: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайте!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий Спас: що варто знати про свято

Під час Преображення Отець і Дух Святий свідчили, що Ісус поєднує людське й божественне начало. Присутність пророків означала об'єднання Старого та Нового Заповітів.

Преображення відзначається церквою з IV ст. Вважається одним з найбільших свят після Великодня.

19 серпня православні святкуватимуть другий Спас. Це традиційне свято врожаю. У народі його називають Яблучним Спасом або Преображенням Господнім. Цього дня у церкві освячували яблука, колоски пшениці. Плоди символізують подяку Богу за урожай. Зараз у святковий кошик господині, окрім яблук, кладуть виноград, сливи, персики, груші.

Зараз ви читаєте новину «Преображення Господнє: походження та історія свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі