середа, 17 липня 2019 16:08

Помер останній козацький отаман

Автор: wikipedia.org
  Пам'ятник Йосипу Гладкому зведений у Запоріжжі скульптором Володимиром Філатовим
Пам'ятник Йосипу Гладкому зведений у Запоріжжі скульптором Володимиром Філатовим

Останній кошовий отаман Задунайської Січі Йосип Гладкий помер у м. Олександрівськ - тепер Запоріжжя 17 липня 1866 року. Похований на дворянському Пилипівському цвинтарі. Могилу знищили в СРСР у 50-х рр. XX ст.

Після ліквідації Запорізької січі військами імператриці Катерини II у 1775-му значна частина козаків перейшла Дунай та оселилась у турецьких володіннях. Османська імперія використовувала козаків у придушенні повстань підкорених народів, зокрема православних греків. Козаки не бажали цього, але змушені були підкорюватись. 1827-го Гладкого обрали отаманом всіх запорожців і двухбунчужним пашею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Калнишевського звільнили з тюрми, коли йому виповнилось 111 років

Проте, з початком нової російсько-турецької війни у 1828-му Йосип Гладкий вступив у таємні переговори з росіянами й цілим кошем перейшов на їх бік. Козаки отримали прощення у ставці імператора Миколи I в Ізмаїлі. Гладкого нагородили орденом святого Георгія 4-го ступеня.

За зраду отамана турки знищили Задунайську Січ. Тоді Гладкий поселив залишки козаків на узбережжі Азовського моря. З того часу поселення називалося Азовським козачим військом.

Російська та Османські імперії уклали Бухарестський мирний договор 28 травня 1812-го. За ним Бессарабія увійшла до складу Росії. Документ завершив російсько-турецьку війну, яка тривала з 1806-го. Причиною конфлікту стала боротьба за Дунайські князівства: Молдову та Валахію.

Зараз ви читаєте новину «Помер останній козацький отаман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі