середа, 07 лютого 2018 13:20

"Польсько-український діалог відтепер можливий лише в Україні" - Український інститут національної пам'яті

"Польсько-український діалог відтепер можливий лише в Україні" - Український інститут національної пам'яті
Українських істориків можуть звинуватити в порушенні закону - УІНП. Фото: "5 канал"

"Антибандерівський закон" у Польщі звужує простір для дискусій та діалогу.

Про це заявив Український інститут національної пам'яті, який є співзасновником та співорганізатором Українсько-польського форуму істориків.

"Відтепер такий діалог можливий лише на території України, де відсутні обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого", - йдеться в заяві.

Зараз інститут не бачить можливостей для продовження роботи почергово у Польщі та Україні. Відомство закликало польських колег приїжджати в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США відреагували на підписання Дудою "антибандерівського закону"

"Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому звертаємося до польських колег з пропозицією, щодо продовження історичних дискусій на території України.

Певні, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків. Адже саме зважена професійна розмова - а не гучні політичні заяви - є однією з основ для порозуміння між народами", - заявили українські історики.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про польський Інститут національної пам'яті. Зміни передбачають кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів".

Зараз ви читаєте новину «"Польсько-український діалог відтепер можливий лише в Україні" - Український інститут національної пам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі