середа, 08 червня 2016 16:20

Польські інтелектуали прокоментували "трагедію на Волині"

Польські інтелектуали прокоментували "трагедію на Волині"

Журналіст Єжи Гащинський на сторінках видання Rzeczpospolita відреагував на лист українців до поляків напередодні роковин Волинської трагедії.

Gazeta Wyborcza раніше опублікувала звернення екс-президентів, громадських і релігійних діячів, інтелектуалів, у якому йдеться про взаємне вибачення та встановлення єдиного Дня пам'яті за жертвами польсько-українського конфлікту. Гащинський пише, що в листі є термін "трагедія на Волині" і, власне, авторам звернення не вистачило сміливості. Адже вони розмивають та затуманюють те, що колись було сказано про Волинь офіційно. Йдеться в Простір.

"У 2003 році ця "трагедія" була признана геноцидом. Цей термін використав президент Олександр Квасневський під час урочистостей в Порицьку (українська Павлівка. - ред.). Біля нього стояв президент Леонід Кучма. Через 13 років з'явилося слово "трагедія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми - суспільство! Ми - "Солідарність" ! Ми-народ!" - поляки захищають Леха Валенсу

Заяви українців про "вбивство невинних немає виправдання" не вистачає. Особливо сьогодні, зазначає автор, коли "в Україні розквітає культ УПА". У свою чергу, Gazeta Wyborcza називає український лист "мудрим", наголошуючи: "Іноді складається враження, що українське терпіння не має меж. А глухота польських правих буде нашим вбивцею".

Нагадуємо, що лист-вибачення українських діячів оприлюднено напередодні чергової річниці Волинської трагедії. Вона сталася у липні 1943 року.

Зараз ви читаєте новину «Польські інтелектуали прокоментували "трагедію на Волині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua