середа, 07 лютого 2018 18:15

"Польща звинувачує всіх, крім Росії" - філософ із Варшави

"Польща звинувачує всіх, крім Росії" - філософ із Варшави
Сучасна польська політика нагадує соціалістичну добу. Фото: Zik

Політичні настрої у Польщі складаються так, що ворожими і недружніми державами, що плетуть проти Польщі змови оголошуються всі - від Ізраїлю до Німеччини. Лише Росію та її президента Володимира Путіна не чіпають.

Так висловився фахівець з Інституту філософії при Варшавському університеті, експерт Європейського центру моніторингу расизму та ксенофобії Магдалена Сьрода у своїй колонці на Gazeta Wyborcza.

Навіть у зв'язку зі Смоленською катастрофою ніхто не згадує Росію.

"Так, інші диявольські сили потужні - гейське лобі, яке перетворює польських хлопчиків на дівчаток, біженці, які настільки всюдисущі й непередбачувані, що можуть прикидатися студентом медичного вузу у Вроцлаві, роблячи там бомби. Тепер на сцені з'явився єврей - багатоликий, тому що розсіяний по діаспорам ворог: то ізраїльський то американський, європейський. Але тільки не Путін. Путін не єврей, не гей, не німець, не біженець. І Росія більше не наш ворог. Навіть у "Смоленській справі" російська тема зникла", - пише Сьрода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Польсько-український діалог відтепер можливий лише в Україні" - Український інститут національної пам'яті

Авторка вважає, що така позиція нагадує політику прорадянської Польської Народної Республіки (1952-1989 року).

"У нас є щедра соціальна політика, ідеологізовані ЗМІ і освіта, симулякр демократії, в якій більшість інститутів підпорядковуються одній партії і, нарешті, вороги. Захід намагається позбавити нас суверенітету, Ізраїль - грошей, Франція - виделок (заступник міністра оборони Польщі Бартош Ковнацкий казав, що поляки навчили французів користуватися виделками - Gazeta.ua), а Німеччина - гідності. Одна Росія залишається недоторканною. Так було при ПНР: "Польсько-радянська дружба — це мир, незалежність і щасливе завтра нашої вітчизни"", - заявляє Сьрода.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про польський Інститут національної пам'яті. Зміни передбачають кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів".

Зараз ви читаєте новину «"Польща звинувачує всіх, крім Росії" - філософ із Варшави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі