четвер, 01 листопада 2012 11:24

Половина останків в могилі Річарда III виявилися жіночими

Автор: Фото: science.compulenta.ru
  Річард III (в центрі) в оточенні дружини, Ганни Невілл, і сина Едуарда, принца Уельського (середньовічна мініатюра)
Річард III (в центрі) в оточенні дружини, Ганни Невілл, і сина Едуарда, принца Уельського (середньовічна мініатюра)

Британські археологи, які ведуть пошуки могили короля Річарда III, зіштовхнулися з несподіваними результатами. Серед знайдених ними раніше останків, відданих на експертизу, половина виявилася жіночими.

Мова йде про два людські скелети, виявлені на місці автомобільної стоянки в місті Лестер. Кілька століть тому тут розташовувався Францисканський чоловічий монастир. Вважається, що саме на його території і був похований монарх, загиблий у 1485 році під час Битви при Босворті.

На першому скелеті вчені виявили сліди численних поранень, а також викривлення хребта - таке ж, яке було у Річарда III, прозваного через це Горбуном. А ось друга частина останків здивувала. Вчені вважають, що встановити особу жінки, якій вони належать, практично неможливо.

"Ми знаємо про принаймні одну жінку, пов'язану з цим чоловічим монастирем, - Еллен Луенор, яка, ймовірно, була його засновницею і покровителькою", - говорить один з дослідників Метью Морріс. Однак, зазначає він, францисканці допомагали багатьом біднякам, хворим і бездомним, так що не виключено, що жінка також могла бути простою жебрачкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зазирнули в саркофаг іспанського короля ХІІІ сторіччя

Річард III правив лише два роки і був зарубаний в битві при Босворті. Незважаючи на настільки короткий термін перебування при владі і тюдорівську пропаганду, яка змалювала його кривавим тираном, нащадки зарахували цю людину до видатних діячів англійської історії. Його історією надихався і Вільям Шекспір.

У битві король брав безпосередню участь: у кращих традиціях лицарства очолив відчайдушну атаку на оточення свого суперника Генріха Тюдора і навіть вступив з ним в сутичку, поки його не відтіснили охоронці останнього. Опинившись в безнадійній ситуації, Річард III бився до кінця. Розповідають, що майже всі його соратники пали, і він відбивався мечем поодинці, поки розлючені солдати противника не взяли гору.

Не дивно, що в результаті місце поховання короля було забуте. Ходили чутки, що його останки витягли з могили і викинули в річку Суар, а з труни зробили годівницю для коней. Але історики з'ясували, що все це нісенітниця.

Варто відзначити, що пару років тому історики спростували ще одну легенду. Вважалося, що місце битви при Босворті був пагорб Ембіон, тоді як насправді вона проходила на полі приблизно за три кілометри на південний захід.

Зараз ви читаєте новину «Половина останків в могилі Річарда III виявилися жіночими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі