середа, 08 вересня 2021 08:20

Полонених продали в гладіаторські школи

Полонених продали в гладіаторські школи
70 року Єрусалим опинився під повним контролем римлян. Другий храм був розграбований і знесений. Фото: preteristarchive.com

Військо римського імператора Тита Веспасіана-молодшого 8 вересня 70 року захопило Єрусалим. Близько 100 тис. людей продали у рабство до гладіаторських шкіл.

Після смерті Ірода Великого у Римі спадкоємцем став його син Архелай. Правив 10 років свавільно і жорстоко. Проконсул Африки Тит Веспасіан, наділений правами легата пропретора, отримав у підпорядкування три легіони - біля 60 тис. чоловік. Пішов весною 67-го війною на територію Галілеї. Римляни захопили і спалили місто Габара, перебили усе чоловіче населення, включно з немовлятами.

До зими Веспасіаном підкорено майже всі міста Галілеї, землі довкола Метвого моря і по обидва боки ріки Йордан. Навесні 70 року на Близький Схід прибули син імператора Тита Флавія Веспасіана його повний тезка Тит Флавій Веспасіан-молодший і префект Єгипту Тиберій Юлій Олександр. Напередодні Пасхи вони одним легіоном взяли в облогу Єрусалим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Християнські святині зі Стамбула вивезли в Європу

Єдності серед захисників 600-тисячного міста не було. Містяни знищила накопичені роками запаси продовольства. Римляни зруйнували одну зі стін біля Яффських воріт. Вони увійшли через пролами у стіні, зруйнували та розграбували святині. Увесь Єрусалим опинився під повним контролем римлян.

Другий храм був розграбований і знесений, населення спустошеного вогнем міста оголошене римськими бранцями. За військову здобич у Римі почали будувати Колізей.

В фортеці Ель-Мансура біля Каїру 8 лютого 1250 року армію християн вщент розбили. В полон до мусульман потрапив король Франції Людовик IX з двома братами. Cьомий хрестовий похід закінчився поразкою християн.

За умовами звільнення єгиптянам поверталась Дам'єтту на Сході і король обіцяє ніколи не повертатись до Єгипту. Єгипет залишається осередком ісламу, а Людовік IX за двадцять років йде у Восьмий, останній хрестовий похід, в якому і помирає.

Зараз ви читаєте новину «Полонених продали в гладіаторські школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі