четвер, 05 вересня 2019 13:02

Політв'язня знайшли у камері із розрізаним животом

Політв'язня знайшли у камері із розрізаним животом
Фото Юрія Литвина зроблене 1958-го Фото: istpravda.com.uа

Дисидент-політв'язень Юрій Литвин загинув у трудовому таборі в Пермі 5 вересня 1984-го. Перед тим його знайшли у камері з розрізаним животом.

Ще 21 серпня Литвин постукав у камеру правозахисника Михайла Гориня і розповів йому, що не може ходити та нічого не бачить. Отримав звільнення від роботи у лікаря, пише Історична правда.

За 2 доби співкамерник Ашот розповів іншим в'язним, що Литвина винесли на ношах. Він лежав під ковдрою та марив, питаючи: "Зуби принесли?". Лікарі не прийшли на виклик. Не відреагував на прохання про допомогу і начальник табору. О 12:00, коли в'язні повернулися на обід, Юрій Федоров підняв ковдру і побачив розрізаний живіт із органами назовні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про смерть Стуса боялися казати іншим в'язням

"Умереть ему мы, конечно, не дадим", - сказав начальник особливого відділку Олександр Долматов за день до смерті чоловіка.

Про останні хвилини життя Литвина розповіли КДБісти політв'язням пізніше. Причиною смерті визнали не живіт, а нирки. Вони затекли від лежання на спині та відмовили. 40 днів справляли у День радянського політв'язня - 30 жовтня. Через рік у цей же день справлятимуть 40 днів за Василем Стусом.

Українського поета та правозахисника Юрія Литвина заарештували 5 липня 1979-го. Письменника звинуватили у "антирадянській агітації та пропаганді". Засуджують до 10 років заслання і 5 років таборів. Закатований у російському концтаборі у Пермі.

До цього поета арештовували тричі: 1953, 1956 та 1974-го. Арешти проходили за "зацікавлення українською культурою".

Зараз ви читаєте новину «Політв'язня знайшли у камері із розрізаним животом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі