середа, 07 серпня 2019 11:25

Показали, як зводили будинки в період Київської Русі

Показали, як зводили будинки в період Київської Русі
У Київській Русі будували як напівземлянки так і класичні хати Фото: graph.net

Дослідники з Історико-культурного заповіднику "Давній Пліснеськ" показали реконструкцію слов'янського житла XII-ХIII ст.

"Реконструйоване на основі археологічних розкопок Пліснеська та із залученням досвіду етнологічних досліджень. Показуємо вам цей об'єкт у динаміці, аби ви на прикладі одного житла побачили, яким нелегким і тривалим є шлях від ідеї до її реалізації", - повідомили дослідники у Facebook.

Нині працюють над відтворенням виробничих і господарських споруд. Також у планах є представлення оборонних ліній і культових споруд археологічноко комплексу Пліснеськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкопали давній будинок гончара

У ІХ-Х ст. заглиблене слов'янське житло хоч і не було архітектурним шедевром, але вже мало своє раціональне планування. Це була споруда підквадратної форми, розмірами 2,8×2,8 м та 3,2×3,2 м, двосхилий дах якої покривали очеретом або соломою. Тоді ще стелі не було. Для того, аби з житла "не втікало" тепло, його наземну частину оточували валикоподібним насипом землі.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як зводили будинки в період Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі