вівторок, 30 липня 2019 15:16

Показали приладдя, яким писали давні римляни

У музеї археології Лондона представили знайдені у ході розкопок на Уолбрук-сквер залізні стилоси для письма I ст. н.е. В той час римський Лондіній вважався великим адміністративним та торговим центром.
Автор: thehistoryblog.com
  Показали стилоси із римськими написами знайдені у Великій Британії
Показали стилоси із римськими написами знайдені у Великій Британії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Астерікс - знайшли рештки воєначальника, який втік від Цезаря в Англію

На стилосах присутні давні римські написи зіпсовані корозією. Саме тому реставраторам знадобилося декілька років, щоб прочитати напис:

ab urbe v [e] n [i] munus tibi gratum adf (e) ro
acul [eat] um ut habe [a] s memor [ia] m nostra (m)
rogo si fortuna dar [e] t quo possem
largius ut longa via ceu sacculus est (v) acuus

"Я приїхав з міста та привіз вам загостренний дарунок, щоб ви не забували мене. Прошу, щоб удача дозволила мені віддячити вам так само щедро, але довгим був мій шлях й порожнім гаманець", повідомляє The History Blog.

Автор напису приїхав у Лондіній з Риму і привіз стилос в якості подарунка адресату. Він розуміє, що подарунок скромний та пояснює його своїми дорожніми витратами.

Стилос - загострені стрижні з бронзи або заліза - використовувалися як знаряддя письма на покритих воском дощечках і були поширеним предметом побуту в античності.

Археологи знайшли загадковий артефакт у селищі Чедворт у Великій Британії. Він являв собою осколок зеленого скла з візерунками. Тільки зараз вченим вдалося визначити походження предмету.

Результати аналізу, який провели експерти з усього світу, показали, що артефакт є фрагментом пляшки. Її створили на прилеглій до Чорного моря території. Використовували для зберігання екзотичних парфумів.

Зараз ви читаєте новину «Показали приладдя, яким писали давні римляни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі