четвер, 10 травня 2018 12:49

Платні школи скасували тільки після смерті Сталіна

Платні школи скасували тільки після смерті Сталіна
В 1940-50-х освіта в старших класах була доступною тільки за гроші. Фото: znau.edu.ua

Плату за навчання в старших класах середніх шкіл в СРСР скасували 10 травня 1956 року, після смерті Сталіна.

Впродовж 16 років у Радянському союзі у старших класах існувало платне навчання. Розмір річної оплати становив 200 рублів - в столичних школах. 150 рублів коштувало навчання за рік у інших.

Такий розмір оплати вввели 26 жовтня 1940-го. Її скасували тільки після смерті Сталіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветерани, яких не покажуть по телевізору - моторошні картини

1940-го встановили плату і за вищу освіту. В інституті рік навчання коштував 400 рублів у Москві, Ленінграді та столицях союзних республік. 300 рублів коштувало навчання у вузах в інших містах, пише сайт calendate.

Колгоспники тоді взагалі зарплати не отримували і працювали за трудодні. Введення плати для багатьох радянських громадян закрило можливість продовжити освіту після 7 класу.

В результаті кількість випускників середніх шкіл за 8-10 класи скоротилося в кілька разів. Випускників середніх спеціальних навчальних закладів та вишів стало менше вдвічі. Існувала і плата за навчання за національною ознакою для учнів 8-10 класів середніх шкіл, технікумів і вищих навчальних закладів. Її скасували дещо раніше.

74-річний Сталін помер 1 березня 1953 року. За висновком лікарів, у нього була паралізована права сторона тіла. Офіційно повідомили про смерть лише через 3 дні.

Йосиф Джугашвілі народився 1879-го у Грузії, на той час частині Російської імперії, у сім'ї шевця і прибиральниці. 1894 року він закінчив духовне училище в Горі і вступив до Тифліської духовної семінарії, з якої його відрахували 1899-го. За рік до цього він вступив у грузинську соціал-демократичну організацію і зайнявся революційною діяльністю. Після переходу 1903 року до більшовиків він кілька років займався грабежами і розбоями для поповнення партійної казни.

Зараз ви читаєте новину «Платні школи скасували тільки після смерті Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі