середа, 21 жовтня 2015 12:10

Підземний хід, побудований хетами, використовували турки

Підземний хід, побудований хетами, використовували турки
Фото: scientificrussia.ru

Турецькі археологи повідомили про результати розкопок, що тривають на горі Таккель в Анатолії. Тут протягом багатьох століть знаходилася фортеця, якою користувалися різні народи, що жили в цих місцях. Про це розповідає Harriyet Daily News.

Фортеця Гевале, що має чудову стратегічну позицію на горі в Центральній Анатолії (на території сучасної Туреччини), послідовно використовували спершу хетти, які побудували укріплення в II-I тисячоліттях до нашої ери, потім тут існувала елліністична цивілізація, потім сюди прийшли римляни, яких змінили греки, яких ми знаємо як жителів Візантії, вірніше, Східної Римської імперії, а пізніше, вже турки-сельджуки.

Археологи на чолі з Ахметом Чайчжі (Ahmet Çaycı) виявили на горі безліч залишків минулих цивілізацій. Зокрема, ними було розкопано близько 60 цистерн, в які в Малій Азії і на Близькому Сході збирали воду.

Як заявив професор Чайчжі, ці цистерни дадуть вченим можливість підрахувати, які обсяги води використовували люди, які жили у фортеці, а значить, спробувати визначити кількість її мешканців і захисників.

Але якщо цистерни для Сходу знахідка досить поширена, то захований підземний хід, який вів з фортеці назовні, викликав більший подив археологів. Цей хід, як йому і належить, був прокладений таким чином, щоб зовні його не було видно, і, отже, вороги не могли б здогадатися про його існування.

І що найдивовижніше, цей хід був побудований ще за часів хеттів, а користувалися ним ще сельджуки в Середні століття.

Зараз ви читаєте новину «Підземний хід, побудований хетами, використовували турки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі