пʼятниця, 23 жовтня 2020 14:15

Під підлогою лазні виявили стародавню золоту прикрасу

Археологи знайшли античну золоту сережку під час розкопок у болгарському селищі Дебелт. Вона подібна до прикрас на жіночих фаюмських погребальних портретах.

Знахідку побачили в щілині між плитами у громадських лазнях римських часів у місті Деульт - колонії ветеранів VIII легіону Октавіана Августа, передає "Урядовий кур'єр".

Припускають, загубити сережку могла багата городянка або ж її рабиня, доки господиня проводила час із подругами.

В основі сережки - круглий золотий щиток, заповнений білою скляною пастою. До нього кріпиться золота стрічка з 3 петлями. Із кожної виходить золотий шнурок зі скляними кульками на кінці. Останні зроблені у вигляді перлин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Живі" мертві з Фаюмського оазису - вражаючі портрети людей І ст. до н.е.

Автор: kurier.gov.ua
  Подібні прикраси були дуже популярними з кінця V ст. до н.е. Майстри могли підвішувати до основної частини сережки як окремі фігурки, так і дорогоцінні камені.
Подібні прикраси були дуже популярними з кінця V ст. до н.е. Майстри могли підвішувати до основної частини сережки як окремі фігурки, так і дорогоцінні камені.
Нещодавно в долині Елеке Сази у Східному Казахстані археологи виявили золоті мініатюрні предмети, виконані у скіфському звіриному стилі. Ними прикрашали кінську збрую.

Вважають, що 85 виробів, знайдених неподалік давнього кургану, створили ремісники сакської культури - напівкочового скіфського народу, що заселяв євразійський степ з VIII ст. до н. е. Їх зробили із сусального золота V-IV ст. до н. е.
Зараз ви читаєте новину «Під підлогою лазні виявили стародавню золоту прикрасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі