пʼятниця, 15 червня 2018 15:19

Під дошками підлоги виявили хрест ХІІ століття

Під дошками підлоги виявили хрест ХІІ століття
Хрест-енколпіон знайшли під час реставрації підлоги храму. Фото: RISU

Бронзовий литий нагрудний хрест-складень ХІІ-ХІІІ ст. знайшли під час реставрації підлоги в храмі святої Параскеви у Буську на Львівщині. Будівельники виявили його у вівтарній частині.

Має назву - хрест-енколпіон. Це надбання ще давньокняжої доби в період поширення християнства, повідомляє RISU.

"Усередину таких хрестів вкладали мощі святих. Реліквія залишила значний слід у культурній спадщині Київської Русі, адже в орнаментах, що вилиті на прикрасі, закодований духовний спосіб життя на зорі становлення християнської віри серед русичів. Складна техніка обробки металу також свідчить про високу майстерність ремісників Київської Русі", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рештки родини, розстріляної батьком-нацистом 71 рік тому

Знайдений рельєфно чернений енколпіон із заокругленими кінцями і навершям у вигляді ограненої намистини. Містить зображення розп'яття на лицевій пластині та вирізьблений хрест на зворотній.

Належав, імовірно, священику або іншій духовній особі, похованій на території старого прицерковного кладовища.

Для історії Буська ця знахідка має неоціненне значення. Оскільки є непрямим свідченням того, що вже у ХІІ ст. на Довгій Стороні стояв храм із присвятою святій Параскеві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли амулет віком 1 тис. років

Сакральну споруду в місті Буськ на Львівщині вже давно внесли до реєстру пам'яток архітектури національного значення, однак сьогодні церква перебуває в аварійному стані. Храм навіть вимкнули від електропостачання, щоб уникнути можливої пожежі через електричне замикання.

Зараз ви читаєте новину «Під дошками підлоги виявили хрест ХІІ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі