вівторок, 08 жовтня 2013 13:40

Перші амазонки селилися на території сучасного Азербайджану

Перші амазонки селилися на території сучасного Азербайджану
Фото: maxpark.com

Дослідження з історії амазонок, що тривали 19 років в 7 країнах (Німеччині, Бразилії, Греції  Україні, Грузії та Азербайджані) і 5-ма мовами дали свої результати, сповідомляє АПА. З цього приводу відбудеться презентація масштабної виставки.

Загалом було організовано близько 10 наукових експедицій, проведено дослідження в музеях, архівах та фондах, також були проаналізовані археологічні розкопки останніх 170 років. Велика частина з них - близько 500 експонатів, які ще не були продемонстровані на жодній виставці в світі, були обрані для цієї виставки. Перша виставка, присвячена амазонкам, відбудеться 2014 року в Баку.

Перший дослідник амазонок на Кавказі Нуріда Атеш повідомила, що наукові результати досліджень дозволяють говорити про те, що перші житла войовниць амазонок перебували на території сьогоднішнього Азербайджану, Нахчивана, Астара і Гарадага.

За її словами, тільки в Азербайджані були досліджені могили близько 20 амазонок, похованих разом зі зброєю і прикрасами.

"На виставці за допомогою трьох об'єктів досліджень буде продемонстровано те, що амазонки не є міфологією, а історичною реальністю, і вперше вони влаштувалися в пізньому бронзовому, ранньому залізному вікахна азербайджанських землях, звідки вздовж річок Кура, Араз, Алазан переправилися через Іберію і Кахетію на береги Чорного моря. А звідти до Греції. Наскельні зображення у Гобустані лука, стріл і жінок-вершниць; могили похованих разом із зброєю в Нахчивані, Гедабек,у Карабасі, Мінгячевіре та інших регіонах войовниць; виявлені в могилах наочні археологічні зразки, кам'яна статуя войовниці в Астарі, джерела античних авторів, стародавні історичні карти і археологічні дослідження останніх 10 років...", - заявила вона.

Зараз ви читаєте новину «Перші амазонки селилися на території сучасного Азербайджану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі