пʼятниця, 28 червня 2019 17:10

Перед вбивством спадкоємця престолу Гаврило Принцип випив кави

Перед вбивством спадкоємця престолу Гаврило Принцип випив кави
Франц Фердинанд та його дружина Софія виходять з Сараєвського собору після першого нападу.

У боснійській столиці Сараєво 19-річний студент Гаврило Принцип 28 червня 1914 року тричі вистрелив у спадкоємця австрійського престолу Франца Фердинанда та його дружину Софію. Вбивство стало приводом для початку Першої світової війни.

З 1878 році Боснія і Герцеговина окупована Австро-Угорщиною. У Боснії вирують бунтівні настрої. Серби, які становлять майже половину населення краю, домагаються визволення від окупації та приєднання до сусідньої Сербії. Другі за чисельністю босняки-мусульмани більш лояльні до імперії.

Гімназії та університети стають центрами поширення радикальних настроїв серед молоді. Члени революційної організації "Млада Босна" вважають, що якщо "усунути" вищих посадових осіб Австро-Угорської імперії, то серби, хорвати і словенці можуть об'єднатися у велику державу.

Три боснійських серба — 19-річний Гаврило Принцип, на рік молодші Тріфко Грабіж і Неділько Чабринович вступають у підпільну організацію. Власною кров'ю засвідчують на папері готовність померти заради цілей "Млада Босна". Усі троє хворі на туберкульоз — Принцип навіть кашляє кров'ю. Називають себе "смертниками".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До участі у автогонці не запросили англійців та американців

Весною 1914 з газет стає відомо, що в червні в Боснію їде спадкоємець австрійського престолу 50-річний ерцгерцог Франц Фердинанд. Гімназистів терміново готують до нападу - вчать стрільбі по рухомих мішенях, метанню бомб, забезпечують зброєю і ціанистим калієм, переправляють з Сербії до Боснії.

Останнього дня подорожі кортеж із чотирьох авто о 9.20 прямує на прийом до міської ратуші. Франц Фердинанд із Софією їдуть у другій машині. На набережній річки Мілячкі на них чекає Неділько Чабринович. Метає бомбу заховану в букеті квітів в автомобіль австрійського спадкоємця. Але вона потрапляє у відкинутий брезентовий верх кабріолета. Відскочила під колеса автомобіля, що їде позаду. Пролунав вибух - 20 осіб поранені, убитий шофер третьої машини. Франц Фердинанд неушкоджений, його дружина отримала легку подряпину на шиї. Чабринович приймає отруту, але вона не діє. Терориста скрутили.

Поранених відвезли до лікарні, подружжя продовжує маршрут. Після прийому в Ратуші знову сідають у авто марки Gräf & Stift.
На перехресті біля Латинського моста автомобіль гальмує, водій звертає направо. В цей час на вулицю з кондитерської Моріца Шиллера виходить Гаврило Принцип. Йому відомо про невдалий замах колеги і зрив операції. Засмучений, зайшов поїсти бутерброд і випити кави в кондитерську. Побачивши за кілька метрів від себе авто, Принцип підбіг, вихоплює пістолет марки "браунінг" і тричі стріляє у напрямку подружжя. Франц Фердинанд і Софія померли за півгодини.

Принципа схопив студент, який проходив поруч. Покарання відбував у фортеці Терезієнштадт з 65 км від Праги. Просидів п'яту частину терміну, бо помер від туберкульозу 28 квітня 1918-го. Австро-Угорщина звинуватила в організації вбивства Сербію, оголосили війну. Протягом тижня у конфлікт втрутилися Росія, Франція, Німеччина і Бельгія, за ними – решта європейських країн. Розпочалася Перша світова війна.

Найдавніші автоперегони відбулися у Франції 26 червня 1906 року. Гран-прі Франції пройшло в передмістях Ле-Мана. Машини їхали по дорогах загального користування.

Зараз ви читаєте новину «Перед вбивством спадкоємця престолу Гаврило Принцип випив кави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі