пʼятниця, 23 серпня 2019 12:00

Пам'ятнику казкового персонажу відрізали голову

Пам'ятнику казкового персонажу відрізали голову
Вандали більше 20 разів нищили Русалоньку. Фото: chudesnyemesta.

Статую, що зображає героїню казки Ганса Христіана Андерсена "Русалонька" відкрили 23 серпня 1913-го в Копенгагені. Автором монумента є данський скульптор Едвард Еріксен.

Бронзову скульптуру жінки із риб'ячим хвостом у людський зріст встановили на скелі біля набережної. Статую замовив син засновника пивної корпорації Carlsberg Карл Якобсен, 60 років. Захопився балетом за казкою у виконанні Копенгагенського Королівського театру. Попросив балерину Еллен Прайс, яка грала Русалоньку, виступити моделлю. Та відмовилася позувати оголеною, тому скульптор Едвард Еріксен голову статуї змоделював із Прайс, а тіло – зі своєї дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Копенгагені відсвяткували сторіччя Русалоньки

Понад 20 разів вандали нищили пам'ятник – відрізали голову, обливали фарбою, вдягали у одяг. Щоразу його відновлювали. Щорічно статуя приваблює понад 1 млн туристів. За всю 100-річну історію статуя лише одного разу залишала Копенгаген.

2010-го вона впродовж декількох місяців виставлялася у данському павільйоні на Всесвітній виставці у Шанхаї. Поки Русалонька перебувала в Шанхаї, її місце на набережній данської столиці зайняла скульптура, створена китайськими майстрами.

У Копенгагені 2013-го пройшли урочисті заходи на честь сторіччя статуї Русалоньки. Проведено спеціальний парад, а також концерт дитячого хору. Крім цього, 100 дівчат влаштували заплив у затоці навколо пам'ятника, під час якого вони зобразили фігуру у вигляді числа "100".

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятнику казкового персонажу відрізали голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі