пʼятниця, 18 січня 2019 08:20

Останнього імператора інків стратив іспанець

Останнього імператора інків стратив іспанець
Місто інків Мачу Пікчу. Фото: Machu Picchu

Іспанський конкістадор Франсиско Пісарро 18 січня 1535 року заснував місто Ліма у Перу.

Першими жителями Перу були кочові мисливці-збирачі, що мешкали в печерах прибережних районів. Між 1526 і 1528 роками іспанський конкістадор Франсиско Пісарро досліджував узбережжя Перу. Його приваблювало багатство краю. Він повернувся до Іспанії, щоб отримати економічну підтримку і людей для подальшого вивчення країни. І він повернувся в Кахамарку на півночі Перу, де полонив і стратив інкського імператора Атауальпу.

Інки — правлячий рід народу кечуа, що мешкав на території сучасного Перу і створив велику централізовану імперію зі столицею у місті Куско в Андах. Імперія інків існувала досить короткий час — з 1438 року до 1533.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гучніше за Трою: знайшли скарби вимерлих племен

Ставши губернатором Перу, Пісарро заснував багато поселень, в тому числі і місто Ліма. 26 червня 1541 року Пісарро приймав у своєму палаці в Лімі гостей, коли в будинок увірвалося 20 осіб з мечами, списами, кинджалами і мушкетами. Пісарро, захищався в спальні мечем і кинджалом, але незабаром він впав замертво від безлічі завданих ран. Франсиско Пісарро поховали у дворі кафедрального собору в Лімі.

У 1991 році ЮНЕСКО оголосило Ліму надбанням культурної спадщини людства, бо місто зберегло свою архітектуру колоніального періоду. Сьогодні Ліма є промисловим і фінансовим центром Перу, тут засновано більшість національних компаній держави.

У руїнах поселення Монте-Албан в Мексиці 9 січня 1932 року знайшли скарб. Він належав народності сапотеки і схований у XIII столітті. Монте-Альбан - відомий археологічний заповідник в південній частині Мексики.

Зараз ви читаєте новину «Останнього імператора інків стратив іспанець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі