вівторок, 06 серпня 2019 10:02

Окупанти потрапили у засідку українських вояків

Окупанти потрапили у засідку українських вояків
Бійці УПА взяли у полон більше 100 німців Фото: ukrinform.u

Бійці УПА провели вдалий бій із нацистами у Ясінці Масьовій - тепер Ясениця на Львівщині 6 серпня 1944-го. Під час бою знищили 32 і взяли у полон 107 німців.

Операцію проводив курінь "Скажені". Він входив до складу воєнних округів "Чорний ліс" і "Говерла" напряму УПА-Захід. Командував куренем хорунжий Василь Андрусяк - Різун.

Завдання знищення німців мала 2-га чота 1-ї сотні під командуванням булавного Славка. Бійці підготували засідку неподалік Ясениці та напали на нацистський конвой. Розпочався бій, під час якого німців взяли у кільце та не дали змоги відступити.

Вояки УПА захопили 60 возів із припасами та ліками, 23 кулемети, 500 автоматів і набої до них. Втрати повстанців - 1 поранений боєць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 75-річчя найбільшого бою УПА презентували відеоролик

На межі Львівщини і Волині, на перетині доріг розташувався контрольно-пропускний пункт німецької окупаційної адміністрації. Звідси німецькі підрозділи рухаються у напрямку німецько-радянського фронту, який розташувався за кілька десятків кілометрів. До пропускного пункту підходять жінка, дівчина та дитина. Підпільник ОУН заступився за жінку з дитиною та її подругу. Тих польські поліцаї на службі у німців нахабно обшукали та пограбували. Після бійки жінок відігнали пострілами, пораненого підпільника забрали на пункт. Місцеві загони УПА взялися визволяти бойового побратима. З історії відомо, що у цей час німецькі окупанти під натиском радянської армії відступали, грабуючи українські землі. Червоні ж поверталися, аби дограбовувати та теж поневолювати українців. Повстанці знищують поліцаїв, що грубо повелися з жінками та влаштовують засідку на загон НКВС.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти потрапили у засідку українських вояків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі