понеділок, 15 жовтня 2018 21:20

Біля обласної адміністрації стріляли з кулеметів і броньовиків - як УПА боролись з німцями і НКВС
27

У Львові відтворили бій відділів УПА проти військ НКВС та Вермахту
Фото: Валерій Шмаков
У Львові відтворили бій відділів УПА проти військ НКВС та Вермахту
У Львові відтворили бій відділів УПА проти військ НКВС та Вермахту
У Львові відтворили бій відділів УПА проти військ НКВС та Вермахту
У Львові відтворили бій відділів УПА проти військ НКВС та Вермахту

На межі Львівщини і Волині, на перетині доріг розташувався контрольно-пропускний пункт німецької окупаційної адміністрації. Звідси німецькі підрозділи рухаються в напрямку німецько-радянського фронту, який розташувався за кілька десятків кілометрів. До пропускного пункту підходять жінка, дівчина та дитина. Такими вступними реченнями розпочинається театралізована вистава - реконструкція боїв загонів УПА із німцями та енкаведистами. Організувало дійство обласне товариство пошуку жертв війни "Пам'ять". У львівському сквері "На Валах" навпроти будівлі обласної ради та адміністрації 14 жовтня зібралося близько трьох сотень глядачів.

"Обрали для реконструкції період від червня до липня 1944 року, аби показати, що УПА боролися проти усіх потенційних окупантів. І проти німців, і енкаведистів, армії Крайової, угорців. Сценарій написали так, аби в ньому відтворити події, що мали місце і в той же час просто показати як діяли і ким були повстанці", - каже голова товариства Любомир Горбач.

У виставі бере участь близько тридцяти реконструкторів. Місце дії - дві алеї, що сходяться в одну. Між ними ростуть ялини, за якими ховаються перед наступом "повстанці". По периметру члени товариства стоять і слідкують, аби ніхто з глядачів випадково не вийшов з газону на тротуар - там стріляють холостими патронами з кулеметів та їздять бронемашини часів Другої світової. На гучнгі постріли реагують сигналізації елітних автівок та позашляховиків, припаркованих біля ЛОДА. У сквері чути запах пороху та дійство заслоняє дим від броньовиків, якими тут проїхались актори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100-річчя звільнення міста від більшовиків відзначили реконструкцією битви за школу

Історія на німецькому пропускному пункті є зав'язкою сутички, у якій підпільник ОУН заступився за жінку з дитиною та її подругу. Тих польські поліцаї на службі у німців нахабно обшукали і пограбували. Після бійки жінок відігнали пострілами, пораненого підпільника забрали на пункт. Місцеві загони УПА взялися визволяти бойового побратима. З історії відомо, що у цей час німецькі окупанти під натиском радянської армії відступали, грабуючи українські землі. Червоні ж поверталися, аби дограбовувати та теж поневолювати українців. Повстанці знищують поліцаїв, що грубо повелися з жінками та влаштовують засідку на загон НКВД. Потім їм ще приходить підмога і таки розбивають радянський військовий підрозділ.

Піісля реконструкції львів'яни і туристи підходили до реконструкторів, аби розпитати про ті історичні події. Також фотографувались із переоягненими членами товариства та у машині, якою користувались вояки Української Повстанської Армії. Їм дозволяли також потримати в руках та постріляти з історичної зброї.

У День захисника України в Черкасах показали театралізовану реконструкцію одного бою Української революції 1917 - 1921 років. Учасники фонду "Діоніс" з акторами черкаського драматичного театру, козаками із Черкаської та Смілянської сотень показали бій, який відбувся на площі базару 100 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Біля обласної адміністрації стріляли з кулеметів і броньовиків - як УПА боролись з німцями і НКВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі