пʼятниця, 30 червня 2023 15:37

Обміління Дніпра: на Хортиці знайшли древній човен
4

На Хортиці знайшли давній човен
Фото: Національний заповідник "Хортиця"
На Хортиці знайшли давній човен
На Хортиці знайшли давній човен
На Хортиці знайшли давній човен

Давній дубовий довбаний човен знайшли археологи у Національному заповіднику "Хортиця".

Його виявили на обмілілій ділянці берегової зони, повідомили на Facebook.

"У зв'язку із надзвичайною екологічною ситуацією і падінням рівня води у річці Дніпро внаслідок руйнації Каховської ГЕС під загрозою знищення опинилися численні пам'ятки історії та археології, які знаходилися на затоплених ділянках. Для їх виявлення та порятунку співробітники Національного заповідника "Хортиця" ведуть щоденний моніторинг прибережної смуги", – йдеться у повідомленні.

Човен зробили зі стовбура довжиною майже 7 м. Він зберігся погано, його будуть досліджувати в особливих умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрив Каховської ГЕС: на Хортиці з-під води показались залишки давнього мосту

"Човен був розмитий з піску та по частинах переміщений до реставраційного ангару. Зараз він потребує термінової консервації у спеціальному хімічному розчині та реставрації, аби стати музейним експонатом", – вказали працівники заповідника.

Попередньо довбаному човну від 300 до 500 років. Більш точне датування стане можливе після проведення радіовуглецевого аналізу.

Такі човни були поширені у регіоні за часів Київської Русі. Тож знахідці може буде понад 1000 років.

"У минулому біля берегів Хортиці знаходили подібні човни, які пов'язані з давньоруським поселенням на острові. Воно існувало з X по XIV сторіччя. Такі плавзасоби використовувалися для риболовлі та інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ. Можливо і нова знахідка з тієї ж епохи", – зазначили у заповіднику.

На човні символи, але їхнє значення невідоме.

6 червня росіяни підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. На станції зруйнували машинну залу, ГЕС відновленню не підлягає.

Окупанти підірвали ГЕС вибухівкою, сказали в ГУР.

Зараз ви читаєте новину «Обміління Дніпра: на Хортиці знайшли древній човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі