пʼятниця, 26 жовтня 2012 17:01

Німецькі археологи виявили шпильку для волосся віком 3 тисячі років

Автор: Фото: EPA/ИТАР-ТАСС
 

Німецькі археологи виявили бронзову шпильку для волосся, вік якої, за оцінками фахівців, приблизно 3,4 тисячі років. Як повідомили сьогодні місцеві ЗМІ, знахідка була зроблена при розкопках похоронного кургану в комуні Ехліц (федеральна земля Саксонія-Анхальт).

Курган був виявлений ще в 2009 році при прокладанні залізничного полотна від Ерфурта в Тюрінгії до саксонського Лейпцига. Археологи тоді доставили похоронну камеру, яка перебувала під земляним насипом, у лабораторію в Галле і розкрили лише зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ділянці Великого шовкового шляху археологи знайшли 17 старовинних монет

Виявлена ??там серед людських останків шпилька досягає 17 сантиметрів у довжину і з одного боку має закруглення діаметром 4,4 сантиметра, що нагадує вушко голки.

"Ця знахідка підтверджує, що ще в бронзовому столітті (1600 - 1200 рр. до нашої ери) жінки користувалися шпильками, щоб зробити собі зачіску. Може бути, цими предметами розкоші користувалися і раніше, але знайдена нами - найдавніша з усіх", - повідомив керівник реставраційної майстерні при Музеї ранньої історії в Галле Крістіан-Хайнріх Вундерліх.

Тепер ця шпилька поряд ще з 1,5 тис експонатів стане об'єктом археологічної виставки, яка відкривається 7 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі археологи виявили шпильку для волосся віком 3 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі