неділя, 20 травня 2018 08:20

Німецьких офіцерів у тюрмі Гітлер розвісив на гаках для м'яса

Німецьких офіцерів у тюрмі Гітлер розвісив на гаках для м'яса
"Вовче лігво" після вибуху в 1944 році. Фото: Germanpress

Під час Другої світової війни високопоставлені військові в самій Німеччині організували кілька замахів на Гітлера, не довівши їх до повного виконання. 20 травня 1944 року німецькі офіцери домовились здійснити одну із найуспішніших спроб вбити Адольфа Гітлера. Через три місяці замах здійснили - невдало.

Прихід Адольфа Гітлера до влади у 1933 р. і встановлення нацистського режиму в Німеччині спричинили розкол у німецькій військовій еліті. З початом війни все більше соратниів хотіли смерті свого фюрера. Було більше 20 невдалих спроб убити Гітлера. 1938 року генерал-полковник Людвіг Бек створив навколо себе групу однодумців. В центрі цієї змови виявилися такі воєначальники, як генерал-майор Хеннінг фон Тресков, генерал-полковник Фрідріх Ольбріхт, полковник Клаус Шенік граф фон Штауфферберг та багато інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Підірвати Гітлера" виходить в український прокат

У травні 1944 р. граф фон Штауффенберг прийняв на себе керівництво змовою. 20 липня стало відомо, шо Гітлер скликає оперативну нараду військових радників у своїй "Вовчій ставці" в Растенбурзі. Полковник Штауффенберг прилетів туди о 10-ій год. ранку. Мав доповісти про стан у Резервній армії. В його портфелі серед паперів була бомба британського виробництва з годинниковим механізмом.

Полковник попросив, щоб йому дали місце поближче до фюрера. Він поставив портфель під стіл за кілька метрів від Гітлера, після цього вибачився і попросився подзвонити. Але полковник Хайнц Брандт посунув портфель. О 12:42 год. під час наради пролунав вибух, внаслідок якого 4 людини, які перебували у народній кімнаті, загинули і 24 отримали поранення різного ступеня важкості. Сам Адольф Гітлер отримав численні осколкові поранення, опіки ніг, його на деякий час контузило і він втратив слух.

Змовників заарештували. Над ними була організована кривава дика розправа - учасників змови було наказано повісити на рояльних струнах, прикріплених до гака м'ясника у тюрмі Плетцензєє. Генерали Людвіг Бек та Хеннінг фон Тресков покінчили життя самогубством. Засуджено до смерті 4 тис. 980 осіб та близько 7 тис. заарештованих. Зазнали репресій і родичі змовників: багатьох з них заарештували та відправили в концтабори. У сучасній Німеччині учасників змови 20 липня вважають національними героями, які віддали своє життя за свободу.

8 листопада 1939 року у мюнхенському шинку "Бюргербройкеллер", де Гітлер щороку в річницю "Пивного путчу" виступав перед ветеранами націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, прогримів вибух. Саморобну бомбу з годинниковим механізмом тесля Георг Ельзер заздалегідь вмонтував у колону, перед якою зазвичай встановлювали трибуну вождя.

Зараз ви читаєте новину «Німецьких офіцерів у тюрмі Гітлер розвісив на гаках для м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі