четвер, 07 лютого 2019 11:54

"Навіщо ми вчимо російську" - вчителя засудили за націоналізм

"Навіщо ми вчимо російську" - вчителя засудили за націоналізм
7 лютого 1966-го засудили Михайла Озерного. Фото: "Радіо Свобода"

За опір русифікації та відстоювання права українців на власну мову та культуру 7 лютого 1966-го засудили вчителя Михайла Озерного.

Його звинуватили у пропаганді націоналістичних ідей серед школярів.

"До мене підходив і вчитель історії і суспільствознавства Цапів Тарас Олексійович, який заявляв, що учні 11 класу ставлять такі запитання, що без впливу Озерного вони, мабуть, такі запитання не ставили б. І прямо висловлювався, що в 11 класі "пахне" націоналізмом. Так учень Продан Петро, який вчиться на відмінно, ставив таке запитання: "Чому російська мова вивчається в школах УССР, а чому в Російській Радянській федеративній соціалістичній республіці не вивчають українську мову", - написав у доносі вчитель Бичків, повідомляє "Радіо Свобода".

Після обшуку в квартирі Озерного знайшли переписані від руки "10 заповідей українського націоналіста (декалог)", "12 прикмет характеру українського націоналіста", "44 правила життя", "Відповідь діячам культури", "Заговори мені, волхве" Ліни Костенко, "Долг Украине" Володимира Маяковського, "Пісню" Миколи Вінграновського. Також в Озерного вилучили машинописні документи з текстами Франка, Дзюби та Симоненка.

"Озерний Михайло Дмитрович, маючи ворожі націоналістичні переконання, отримував від своїх однодумців, зберігав і поширював серед своїх знайомих документи антирадянського наклепницького змісту, які плюндрували радянський державний і суспільний лад, політику КПСС і радянського уряду", - йшлося у постанові про обрання запобіжного заходу Михайлу Озерному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повстанські пісні на сходах - показали Ігоря Пелиха на "Червоній руті" в Запоріжжі

У характеристиці зі школи написали, що Озерний ухилявся від вивчення з учнями творів українських письменників, написаних російською мовою. Замість уроків німецької мови, розповідав класу про українських письменників, зокрема про Тараса Шевченка.

Михайла Озерного допитували протягом 5 місяців. Інколи допити тривали до 10 годин.

У вироку Озерному закидали антирадянські думки, поширювання націоналістичної літератури. Вказали, що на одній з виховних годин він продиктував учням 11 класу 20 правил, взятих в основному з "44 правил життя українських націоналістів", і назвав їх крилатими висловами знаменитих людей.

Озерний провину визнав частково, і його засудили до 6 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах суворого режиму. Пізніше покарання пом'якшили до 3 років ув'язнення.

Покарання Михайло Озерний відбував у Мордовії, у селищі Явас - табір "Дубравлаг". Після звільнення він припинив будь-яку політичну діяльність. Помер і похований у Львові.

Книжку Івана Дзюби "Інтернаціонаціоналізм чи русифікація?" почали поширювати у системі самвидаву 31 грудня 1965 року. Поштовхом для написання цієї праці стало проведення у 1965 році в Україні репресій проти української інтелігенції

Зараз ви читаєте новину «"Навіщо ми вчимо російську" - вчителя засудили за націоналізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі