четвер, 11 квітня 2013 15:33

Науковці дослідили хвороби зубів найдавнішої мумії

Науковці з університету Цюріха вперше оприлюднили дані аналізу зубів людини на ім'я Еці, мумія якої була виявлена ??на льодовику в Тірольскіх Альпах 1991 року. За словами дослідників, ця людина страждала на пародонтит і карієс. Крім того, у нього були знайдені випадково пошкоджені зуби.

Нове дослідження дозволить отримати багато цікавої інформації про те, чим харчувався Еці, а також більше дізнатися, якими захворюваннями порожнини рота страждали люди, що жили 3.3 тис. років до н.е.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємниця гігантського саркофага: фараон Мернептах хотів воскреснути в кращому світі

За словами професора Франка Рухлі, у Еці були такі ж проблеми з зубами, які є в людей сьогодні. Він страждав від стертості зубів, крім того, у нього було знайдено кілька зубів, серйозно пошкоджених карієсом. Дослідники також виявили, що один з його передніх зубів постраждав в результаті випадкового механічного пошкодження.

За словами фахівців, погані зуби Еці свідчать про те, що в його раціон входило багато виробів, які містять крохмаль, наприклад, хліб і каша. Це пов'язано з тим, що в цей період відбувалося активний розвиток сільського господарства. Подібна їжа приводила і до стирання зубів, оскільки в тих умовах її було складно очистити від домішок. Так один з корінних зубів Еці втратив горбок, швидше за все, в результаті попадання в їжу невеликого камінчика.

Хоча мумію Еці вчені вивчають уже протягом багатьох років, глибокий аналіз його зубів не проводився. Мумія Еці вважається однією з найдавніших мумій. На даний час існує декілька припущень про те, чому помер Еці, проте точна причина його смерті поки до кінця не встановлена.

Зараз ви читаєте новину «Науковці дослідили хвороби зубів найдавнішої мумії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі