вівторок, 03 січня 2023 07:05

Знайшли посмертну золоту маску фараона

Знайшли посмертну золоту маску фараона
Археолог Говард Картер знайшов золотий саркофаг із мумією єгипетського фараона Тутанхамона Фото: explorer.life

У Єгипті експедиція під керівництвом британця Говарда Картера 3 січня 1924-го знайшла головний скарб піраміди єгипетського фараона Тутанхамона – у кам'яному саркофазі виявили золоту труну з мумією 19-річного правителя. У домовині лежала й посмертна маска фараона.

Британець Говард Картер займався археологією, з юності досліджував піраміди й храми Єгипту. Після восьми років марних пошуків у Долині царів уцілілої усипальниці якогось фараона, на скелястому схилі Картер знайшов уцілілу гробницю фараона Тутанхамона.

Тутанхамон царював у 1332–1323 роках до н. е. На місці його поховання звели склеп Рамзеса VI. Серед 28 єгипетських фараонів – лише його гробниця не пошкоджена. Археологи понад сім тижнів виносили скарби тільки з передньої та бокової кімнат чотирикімнатної гробниці. У "золотій залі" був кам'яний саркофаг померлого фараона. У золотій шафі-капличці в посудинах зберігалося серце, мозок і нутрощі покійника, вийняті, коли труп бальзамували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статую Венери знайшли на полі

У саркофазі з жовтого кварциту вагою понад тонну був дерев'яний футляр завдовжки 5 м і завширшки 3,5 м. Розкривши його, археологи знайшли позолочений рельєфний портрет покійника на повний зріст. Під нею – мумію фараона, вкриту золотою маскою. Смола склеїла мумію, а також приклеїла до неї золоту маску.

Досліджували гробницю аж до 1932-го. Загалом знайшли 3,5 тис. предметів. Загальна вага золотих виробів – 110,4 кг, маска завважки – майже 11 кг. Скарби й мумію передали в Каїрський Національний музей. Говард Картер покинув археологію і став працювати агентом музеїв і колекціонерів.

Християнську церкву в Єрусалимі "Гробу Господнього" 18 жовтня 1009-го повністю зруйнував халіф Фатимід Аль-Хакім бі-Амр Аллах. Сучасний Храм Гробу Господнього поділений між шістьма конфесіями християнської церкви, є однією з найвідвідуваніших святинь християнства.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли посмертну золоту маску фараона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі