середа, 03 лютого 2021 16:15

Знайшли монети імператора, якого насильно постригли в монахи

На території давньоримського міста Альмус в Болгарії археологи виявили 3 рідкісні золоті монети візантійського імператора Михайла VII.

Їх викарбували після битви при Манцикерті 25-26 серпня 1071 року. У ній турки-сельджуки під проводом султана Алп-Арслана розгромили візантійську армію і взяли в полон імператора Романа IV Діогена. Він погодився віддати частину своєї території та отримав свободу. У Візантії тим часом коронували Михайла VII, повідомляє Archaeology in Bulgaria.

Михайло VII одноосібно правив з 1071-го по 1078 рік. Отримав прізвисько Парапінак. По-грецьки означає "мінус чверть". Михайла так назвали через девальвацію візантійських монет. 1078 року заколотники його насильно постригли в ченці.

Археологи припускають, що скарб приховали перед набігом половців і тюркського племені огузов. Вони йшли у Візантію з півночі, перетинаючи Дунай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли гробницю давнього правителя

"Умови, у яких ми виявили візантійські золоті монети, не дозволили простежити історію походження цього скарбу. Швидше за все, це був невеликий скарб, спочатку захований в тканинному мішечку. Його слідів не збереглося, але на це вказує особливий колір монет", - сказав керівник розкопок Валерій Стоїчков.

3 візантійські золоті соліди за своїм номіналом були рівноцінні 900 візантійським бронзовим монетам.

Автор: archaeologist Valeri Stoichkov via BNR
  У Болгарії знайшли давні монети
У Болгарії знайшли давні монети
Автор: archaeologist Valeri Stoichkov via BNR
  У Болгарії знайшли давні монети
У Болгарії знайшли давні монети

У болгарському місті Плевен знайшли горщики із срібними монетами. Скарб виявили в'язні місцевої тюрми під час сільськогосподарських робіт.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли монети імператора, якого насильно постригли в монахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі