неділя, 22 жовтня 2017 04:20

Народний месник Кармалюк мав на обличчі три тавра розпеченим залізом

Народний месник Кармалюк мав на обличчі три тавра розпеченим залізом
Народний месник Устим Кармалюк. Фото: Вікіпедія

22 жовтня 1835 року в селі Шляхові Коричинці на Поділлі був убитий народний месник Устим Кармалюк. 48-річний Кармалюк був застрелений шляхтичем Федором Рудьковським. За переказами, його тіло кілька днів возили селами, після чого поховали за огорожею міського кладовища Летичева.

Устим Кармалюк народився у 1787 році в селі Головчинці Літинського повіту Подільської губернії в родині кріпака, служив з дитинства панові. За крадіжку кількох пудів воску з сільської каплиці Кармалюк був взятий під варту, з-під якої втік. А наступного року, коли повернувся в рідне село, був схоплений і відданий у солдати. Проте 1813 року разомз товаришем непокірний Кармелюк утік з 4-го уланського полку в Кам'янці-Подільському.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холоп, шляхтич і хрестоносець - образ Робіна Гуда є збірним

Повернувся в рідні місця і очолив ватагу кріпаків і військових-дезертирів, що нападали на маєтки панів. Незабаром був спійманий і засуджений, але знову втік із-під варти. Наступного року очолив повстанський рух селян проти російської адміністрації і дворянства, який розгорнувся в Літинському, Летичівському й Ольгопільському повітах.В 1830–1835 роках селянський рух під проводом Кармелюка охопив усе Поділля, суміжні з ним райони Бессарабії, Волині та Київщини. У ньому брали участь близько 20 тисяч селян, які здійснили понад 1000 нападів на поміщицькі маєтки. Кармалюк створив досить чисельну ватагу, яка займалась не лише крадіжками і грабунками, але й рекетом, катуючи непокірних і спалюючи їх майно. Завдяки налагодженим зв'язкам з місцевим криміналітетом та польськими і єврейськими крамарями, що не гребували скуповуванням краденого, Кармалюк залишався невловимим довгий час. Незважаючи на обережність Кармалюк був схоплений у грудні 1830 року, але у ніч з 14 на 15 квітня 1832 року втік з Літинської міської тюрми. Роздобувши зброю, він з невеликою групою спільників вдався до грабунків корчмарів та заможних міщан і селян в різних районах Поділля. Свій останній гучний злочин Кармалюк здійснив у ніч на 13 серпня 1835 року - у селі Красносілки була пограбована і побита посесорка Поплінська.

Поплічник месника виказав інших членів банди - Устима Кармалюка та навідників. Була влаштована засідка. 22 жовтня 1835 року 48-річний Устим Кармалюк був застрелений шляхтичем Федором Рудьковським. Стріляли, говорить переказ, не кулею, а срібним ґудзиком — тільки так можна убити характерника, тобто чаклуна, яким вважали отамана. Тіло ватажка ще довго возили селами, щоб залякати селян. Поховали його в Летичеві (тепер Хмельницька область). Там у 1974 року на постаменті-валуні поставили 5-метровий пам'ятник.

Кармалюк загалом витримав 4000 ударів шпіцрутенами, 227 - батогами і на обличчі мав три тавра розпеченим залізом. Також підняв на боротьбу 20 тисяч повстанців. Це зробило його легендою - "народним месником", про нього складали пісні, писали твори та знімають і досі фільми.

Зараз ви читаєте новину «Народний месник Кармалюк мав на обличчі три тавра розпеченим залізом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі